Nem félti a végtörlesztéstől a bankrendszert a PSZÁF elnöke

Vágólapra másolva!
A magyar bankrendszer stabil és a végtörlesztési lehetőség lezárulta után is az marad - mondta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke hétfőn. Szász Károly szerint a veszélyt azt jelentheti, hogy a bankrendszer egyensúlyi állapota a csökkentett hitelezési aktivitás mellett áll be. A PSZÁF szélesítené a saját rendeletalkotási jogát is, hogy gyorsabban reagálhasson a piaci változásokra.
Vágólapra másolva!

A bankrendszer stabil, és biztonságos marad a végtörlesztés lezajlása után is - mondta Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke az országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülése után. A bizottsági ülésen az elnök a PSZÁF 2010-es évről szóló jelentéséről számolt be, amelyet a testület többsége általános vitára alkalmasnak talált.

Szász szerint a bankok várható, vélhetően jelentős vesztesége attól függ, hogy hányan élnek majd a végtörlesztés lehetőségével. Az elnök kiemelte, hogy a rendszert a PSZÁF tőke és likviditási szempontból folyamatosan vizsgálja, és "ha kell, minden szükséges intézkedést megtesz majd". Szász Károly szerint ugyanakkor a végtörlesztési lehetőségnek inkább az a veszélye, hogy a bankrendszer egyensúlyi állapota az átalakult üzleti profil, a csökkentett hitelezési aktivitás mellett áll be, ez pedig lassíthatja a gazdasági növekedést.

A PSZÁF-elnök szerint a magyar bankrendszer stabilitása egyértelműen jó, európai összehasonlításban is azt látni, hogy a különböző mutatók a pozitívabb tartományban találhatók, ez különösen igaz a tőkehelyzetre. De az igaz - fűzte hozzá Szász -, hogy a rendszer minden mutatója, a jövedelmezőség, a tőkehelyzet, a likviditás, az eszközminőség tükrözi a pénzügyi-gazdasági válság mai állapotát. Mint mondta, a bizottsági ülésen egy kérdésre válaszolva arra hívta a fel a figyelmet: a viszonylag pozitív mutatószámok mellett nem lehet attól eltekinteni, hogy a válság okozta bizonytalansági elemek miatt ezek a számok romolhatnak.

Miután a pénzpiacok gyorsan változnak, a felügyeletnek is gyorsan kell reagálnia ezekre, ezért lenne szükséges a PSZÁF rendeletalkotási jogát is ehhez igazítani - mondta Szász Károly.

Miután a PSZÁF alkotmányos szervvé vált és rendeletalkotási jogot kapott, eddig 16 ilyet alkotott, ezek többsége a pénzügyi szolgáltatók adatszolgáltatásával volt kapcsolatos. Ahhoz, hogy a felügyelet rendeletalkotási joga szélesedjen - és így gyorsabban reagálhasson a piaci változásokra - az ágazati jogszabályoknak is módosulniuk kell - mondta az elnök. A PSZÁF ugyanis ezek keretei között hozhat rendeleteket - tette hozzá.