Az IMF-hez kellene fordulnia Magyarországnak a Bank of America-Merill Lynch szerint

Vágólapra másolva!
Bár a magyar költségvetési politika iránya jó, ennek ellenére "nincs elég muníció" a magyar gazdaság megvédésére, ha az adósságválságban lévő euróövezet nem tesz azonnali stabilizáló lépéseket - vélik a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni részlegének szakértői.
Vágólapra másolva!

A magyar költségvetési és monetáris politika egyaránt igyekszik a megfelelő irányba terelni a magyarországi gazdasági folyamatokat, de Magyarországnak szüksége lenne egy elővigyázatossági jellegű készenléti IMF-megállapodásra, amely óvná a gazdaságot a külső piaci kilengések hatásaitól, és mérsékelné a befektetési ajánlású hitelminősítői adósosztályzat elvesztésének kockázatát is - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni piaci elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének felzárkózó térségi szakértői nemrégiben Budapesten tettek tájékozódó látogatást. Megbeszéléseikről hétfőn Londonban kiadott ismertetésükben "jó hírnek" nevezték, hogy a meghirdetett strukturális intézkedések zöme már életbe lépett, vagy az év végéig érvénybe lép "az ígéreteknek megfelelően".

Az elemzők szerint azonban a megfelelő költségvetés- és pénzügypolitikai irány ellenére "nincs elég muníció" a magyar gazdaság megvédésére a kedvezőtlen külső fejleményektől abban az esetben, ha az adósságválságban lévő euróövezet nem tesz azonnali stabilizáló lépéseket. A Bank of America-Merrill Lynch szakértői szerint ezért "igen kívánatos lenne" Magyarország számára egy elővigyázatossági IMF-program.

Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár arról beszélt a pécsi Közgazdász-vándorgyűlésen múlt csütörtökön, hogy nagyobb visszaesés esetén sem fordul a kormány a Nemzetközi Valutaalaphoz forrásokért. "2010 nyarán kimondtunk egy szót" - utalt Varga arra az esetre, amikor a kormány nem kívánta meghosszabbítani az IMF-hitelkeretet. Elmondása szerint semmilyen formában, tehát készenléti hitelkeretként sem kérnek segítséget a Valutaalaptól, amelyet "időnként politikai attitűdökkel rendelkező intézménynek" nevezett.