NGM: 114 intézkedés van tervben a céges papírmunkák egyszerűsítéséért

pecsét, bürokrácia, hivatal, iratok,
Vágólapra másolva!
A tavasszal kilátásba helyezett adminisztráció-csökkentő csomag 114 intézkedést tartalmaz - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A javaslatcsomag egyeztetés alatt van, pedig augusztusban kellett volna életbe lépnie.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) álláspontja szerint "a terveknek megfelelően" nyár végére elkészült a vállalkozásokat terhelő adminisztráció csökkentésének tavasszal kilátásba helyezett második üteme, amely jövőre életbe lép. Az NGM azt írta, heteken belül közigazgatási egyeztetésre kerül a csomag és ezt követően, ősszel kerülhet a kormány elé.

Az [origo] megkeresésére a minisztérium azt közölte, hogy az első előterjesztés 12 kiemelt területen, 114 intézkedést tartalmaz, amelyek alapja a vállalkozói terhekről szóló nyár eleji konzultációsorozat.

A csomag az eredeti tervhez képest késésben van, az ígéret szerint nyár végén kellett volna életbe lépnie teljes egészében. Matolcsy György, a tárca vezetője áprilisban azt mondta, "a kormány döntött arról, hogy június 30-i, illetőleg augusztus 30-i határidővel, tehát két részletben, összesen 500 milliárd forint értékben csökkenti a vállalkozásokat terhelő bürokratikus és adminisztrációs terheket". Az első, 105 milliárd forint hatásúra becsült csomag valóban életbe lépett nyáron, a 400 milliárdos azonban még nem.

Az intézkedések részleteiről a tárca nem adott bővebb információt, a nyári konzultáció eredményeinek összefoglalója azonban elérhető (pdf). Cséfalvay Zoltán államtitkár előadása szerint a vállalkozások hét témakörben javasoltak megoldásokat a legégetőbb problémákra. Ezek között szerepelt az adó és számvitel adminisztrációjának egyszerűsítése, a foglalkoztatási adminisztráció egyszerűsítése, az ágazati szabályok egyszerűsítése, a telephely-létesítés megkönnyítése, a pályáztatás egyszerűsítése, a hatóságok tevékenységéből származó kockázatok csökkentése, és a jogalkotás kiszámíthatósága.