A jövő évre csúsztatna kifizetéseket a kormány

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2012-es költségvetés
Vágólapra másolva!
A kormány arra kéri a költségvetési intézményeket, próbálják elérni, hogy idén esedékes kifizetéseket csak jövőre teljesítsenek. A takarékoskodás jegyében ezt már 2009-ben és 2010-ben is bevetette az állam.
Vágólapra másolva!

A kormány arra kérte a költségvetési intézményeket, hogy lehetőség szerint néhány szerződéses kifizetést halasszanak el 2012-re - mondta a parlament költségvetési bizottságának ülésén a Bloomberg tudósítása szerint Haág Tibor, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője. Arra buzdítottuk az intézményeket, mondta Haág, hogy tárgyalják újra az idei szerződéseik közül többet abból a célból, hogy a kifizetés átcsússzon 2012-re, illetve új projekteket lehetőség szerint csak jövőre indítsanak.

A főosztályvezető az idei költségvetésben a vártnál lassabb gazdasági növekedés miatt támadt 100 milliárd forintos lyukat betömő, pár héttel ezelőtt hozott kormányzati döntésekről beszélt a bizottság előtt. A takarékoskodás keretében - mint az [origo] beszámolt róla - újabb, 37 milliárd forintos zárolást rendelt el a kormány a tárcáknál, és előírta, hogy a korábbi évekről maradt pénzállományuk, az úgynevezett maradványállomány nem csökkenhet év végére.

Az MTI tudósítása is egybecseng a Bloombergével. Az MTI szerint a bizottsági ülés után a főosztályvezető újságíróknak elmondta, hogy a maradványtartási kötelezettség azt jelenti: a fejezeteknek meg kell vizsgálniuk, a jelenlegi szerződésekre tudnak-e fizetési átütemezést kérni, illetve úgy vállalni kötelezettségeket, hogy azok kifizetése december 31-e után történjen meg.

A kifizetések elhalasztását nem először vetnék be

A szerződésben foglalt összegek átcsúsztatása a következő évre nem most történne először. Már 2009 végén is megfigyelhető volt ez a költségvetésben, és ugyanez zajlott le 2010 és 2011 fordulóján, a költségvetési intézmények beszállítóinak egy része később jutott a pénzéhez.

A számlák kiegyenlítési idejének eltolása azt a célt szolgálná, hogy a magyar módszertan szerinti költségvetési egyenleg idén ne romoljon, ennek ára azonban az, hogy a kifizetés a 2012. évit terheli. Ez a kozmetikázás azonban nem segít az uniós módszertan szerint számolt államháztartási egyenlegnél, mert a kifizetések egyik évről másik évre való mesterséges áttolását az uniós módszertan kiszűri. Vagyis hiába fizeti ki egy intézmény 2011 decembere helyett 2012 januárjában a beszállítóját, az összeget az uniós statisztika a 2011-es kiadások között tünteti fel.

Nem ez az egyetlen eszköz, amit a kormány a számlák kiegyenlítésénél bevet. Mint beszámoltunk róla, a korábbi 30 napos kifizetési időt nemegyszer 180 napos határidő váltotta fel. Ezzel időt nyert az állam, de a teljes összeget később ki kell fizetnie a vállalkozók felé.

Máshol is takarékoskodik

Az elmúlt néhány hétben több hír szólt arról, hogy takarékosságra kényszerül a kormány. Két hete derült ki, hogy a konvergenciaprogramban tett, majd egy kormányrendeletben ezt megerősítő ígéretét felülvizsgálhatja a kormány, és egyáltalán nem vagy csak részben vállalja át a MÁV és a BKV adósságát, illetve a tervezettnél kevesebb PPP-szerződést tud év végéig felbontani az állam.

A kormány mindenesetre megtehetné, hogy nem lép vissza a korábbi ígéreteiből, és nem csúsztat át kifizetéseket jövőre, mert a GDP csaknem 10 százalékára rúgó nyugdíjvagyont kebelezett be, ezzel pedig kényelmesen be tudja tartani a 3 százalék alatti GDP-arányos hiánycélját.

A kabinet azonban eddig azt kommunikálta, hogy 2 százalékos többlet jöhet össze a büdzsében, ezt azonban már veszélyeztetné az adósságátvállalás és a PPP-s szerződések kiváltása. Ahogyan a kormányfő által 73 százalékos év végi GDP-arányos államadósságcél is veszélybe kerülhet az adósságátvállalás miatt. Ha a kormány nem lépne vissza a terveitől, idén null szaldó körüli egyenleg jöhetne össze.