Válság előtti szintre ért a külkereskedelem forgalma

Központi Statisztikai Hivatal, KSH, Keleti Károly utca
Vágólapra másolva!
Négymilliárd eurós többlet keletkezett a külkereskedelemben az első hét hónapban, a forgalom pedig meghaladta a válság előtti szintet. A kormányzat további egyenlegjavulást vár.
Vágólapra másolva!

Meghaladta a válság előtti szintet a magyar külkereskedelmi forgalom, az első hét hónapban mind a behozatal, mind a kivitel magasabb volt, mint 2008 azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Több mint 300 milliárd forinttal (1,226 milliárd euróval) volt több a magyar külkereskedelem többlete, mint 2010 első hét hónapjában, miután a kivitel mértéke 12, a behozatalé 10 százalékkal nőtt egy év alatt. A kivitel 46 milliárd euró (12 403 milliárd forint), a behozatal 42 milliárd euró (11 270 milliárd forint) volt, a külkereskedelem aktívuma 4,209 milliárd euró (1132 milliárd forint) volt.

Bár az első hét hónap külkereskedelmi rekordot hozott, az időszakon belül a nyári hónapok viszonylag gyenge eredményt hoztak. Az export júniusban, az import június-júliusban nem érte el az előző év azonos időszakának mértékét.

A KSH szerint a csökkenés leginkább a híradás-technikai, hangrögzítő- és lejátszó készülékek forgalmában jelentkezett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt írta, "bár külkereskedelmi szektorunk jelentős mértékben függ az európai reálgazdasági trendektől, az év hátralévő részében további lassú egyenlegjavulást várunk 2010 azonos időszakához képest, így az éves többlet várhatóan jelentősen nagyobb lesz a tavalyinál."