Tovább esik az OTP árfolyama

OTP Bank, bankfiók
Vágólapra másolva!
A nemzetközi banki árfolyameséseseket követve, a hétfői zuhanás után tovább csökken az OTP részvényeinek árfolyama. A bankpapírok a Görögország körüli bizonytalanság miatt szenvednek.
Vágólapra másolva!

A hétfői, közel hatszázalékos zuhanás után kedden is jelentős esésben van az OTP árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A bankpapír fél órával a nyitás után ötszázalékos mínuszban állt, jóval alulteljesítve a tőzsde vezető indexét, az BUX-ot, amely kétszázalékos mínuszt mutatott.

Az eséssel a bank papírja a lélektaninak tartott 3000 forintos szint alá esett, és 2895 forinton állt. Az OTP zuhanása követi a nemzetközi banki részvények esését. Az Erste és a Raiffeisen Bankok papírjai négy százalék feletti veszteséggel forognak a bécsi tőzsdén a hétfői záróárakhoz képest.

"Nincs olyan előre látható hír, ami megfordítaná az eső tőzsdei indexeket" - mondta az [origo]-nak Gábler Gergely, az Erste részvényelemzője. Egy esetleges görög csőd körüli bizonytalanság miatt a leginkább a bankpapírok szenvednek el veszteségeket világszerte, a Bank of America árfolyama hétfőn mínusz 10 százalékos mínusszal zárta a napot - tette hozzá Gábler Gergely.

Az eurózóna pénzügyminiszterei ráadásul tegnap úgy döntöttek, hogy Görögország csak novemberben kapja meg a korábban már jóváhagyott, de még át nem utalt segélycsomag következő 8 milliárdos részét. Az eredeti tervek szerint már október közepén megkapta volna Görögország a pénzt.

Az OTP helyzetét tovább rontja, hogy az euró közelíti a 300 forintos szintet, és általában gyengül a magyar fizetőeszköz. "A gyenge forint növeli a magyarországi bankok várható, végtörlesztés miatti veszteségét" - tette hozzá Gábler Gergely.

A várakozásoknak megfelelően erős csökkenéssel kezdték a keddi kereskedést az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek is. A londoni FTSE-100 mutató 1,45 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 1,83 százalékkal, a párizsi CAC-40 mutató 1,61 százalékkal csökkent a kereskedés első perceiben.

Hétfőn a londoni FTSE-100 1,03 százalékos romlással 5075,50 ponton végzett. A frankfurti DAX-30 2,28 százalékos mínusszal 5376,70 ponton fejezte be a kereskedést. A CAC-40 1,85 százalékkal 2926,38 pontra esett.