Hozzájárul az NMHH, hogy az RTL Klub tulajdonosa megvegye az IKO-t

2011.10.05. 17:10

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szerdai ülésén megadta az előzetes szakhatósági hozzájárulását az M-RTL és az IKO vállalatcsoport összeolvadásához - közölte a hatóság szerdán az [origo]-val. Az üzlet létrejöttéhez még a GVH engedélye is szükséges.

A Magyar RTL Televízió Zrt. az IKO Televisions Kft. és az IKO Romania Srl. felvásárlása előtt szakhatósági hozzájárulást kért a Médiatanácstól, mivel a médiatörvény alapján ez szükséges a GVH végleges döntéséhez. A két médiacég megvásárlásával az RTL hat külföldi székhelyű (Cool Tv, Sorozat+, Reflektor TV, Prizma TV, Film+ és Film+2) és egy magyar (Muzsika Tv) szórakoztató tévécsatorna tulajdonjogát szerezné meg.

Az összefonódás várható médiapiaci hatásának részletes elemzéséből kiderült, hogy a vállalkozások egyesülése nem sérti a közönség sokszínű tájékozódáshoz való jogának érvényesülését, ezért a Médiatanács megadta az előzetes szakhatósági hozzájárulást - áll a közleményben.

A Médiatanács döntött arról is, hogy éves átlagos közönségarányuk alapján "jelentős befolyásoló erejű" (jbe) médiaszolgáltatónak számít az RTL Klub és a TV2, valamint a Class FM és a Neo FM rádióadó.

A jbe-k beazonosítását a médiatörvény írja elő, amely az ilyen médiumokra közérdekű többlet-kötelezettségeket ró. Az e körbe sorolt médiaszolgáltatóknak többek között meghatározott mennyiségű hírműsort kell sugározniuk, bűnügyi tematikájú híranyaguk éves átlagban nem lehet több húsz százaléknál, és kötelesek biztosítani, hogy az általuk adott, eredetileg nem magyar nyelven készített filmalkotások legalább negyede eredeti nyelven is elérhető legyen.

Az ilyen televízióknak ezen kívül bevételük meghatározott hányadával a magyar filmgyártást kell támogatniuk, és a hallási fogyatékkal élő személyek számára kötelesek biztosítani, hogy bizonyos műsoraik magyar nyelvű felirattal vagy jelnyelvi tolmácsolással is elérhetők legyenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK