Magyarországé a legátláthatóbb pénzügyi rendszer Európában

2011.10.05. 7:23

A lettek és a magyarok rendelkeznek a legátláthatóbb pénzügyi rendszerrel Európában egy pénzügyi átláthatósági mutató szerint. A legkevésbé átlátható állam Svájc, utána következik a Kajmán-szigetek, majd Luxemburg.

Magyarország az 56. helyre került a Tax Justice Network nevű, a pénzügyi élet átláthatóságáért küzdő szervezet Financial Secrecy Indexe (FSI) alapján készült, a 71 legkevésbé átlátható pénzügyi rendszerrel rendelkező országot tartalmazó listán - írta a Napi Gazdaság szerdán.

A lista szerint a legkevésbé átlátható állam Svájc, utána következik a Kajmán-szigetek, Luxemburg, Hongkong, az Amerikai Egyesült Államok, Szingapúr és Jersey szigete, de nyolcadik és kilencedik helyével Japán és Németország is előkelő helyet foglal el.

A listán Magyarország csak az 56., ezzel pár miniállam kivételével a Financial Secrecy Index szerint a lettek és a magyarok rendelkeznek a legátláthatóbb pénzügyi rendszerrel Európában - írta a lap.

Az index számításánál olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a banktitok a nemzetközi műveleteknél, a különböző alapítványok és más vagyonkezelési formák tulajdonosi struktúrájának nyilvánossága, és jelentős szerepe van a mutatóban a határok közötti pénzügyi műveletek átláthatóságának - írta a Napi Gazdaság.