Bármikor bezárhatják a pécsi Elcoteqet a szakszervezeti vezető szerint

Vágólapra másolva!
Az elektronikai termékeket gyártó pécsi Elcoteq szakszervezeti vezetője szerint az európai anyacég csődje nem jelenti automatikusan a pécsi gyár csődjét, de nincs sok variációs lehetőség, és valószínűleg hamarosan a pécsi üzemet is bezárják.
Vágólapra másolva!

Az európai Elcoteq csődje egyelőre nem érinti a pécsi üzemet, de minden esély megvan rá, hogy a magyarországi üzemnek is vége - mondta a gyár szakszervezeti vezetője pénteken.

Novodárszky Béla közölte, hogy az Elcoteq SE igazgatótanácsának csütörtöki bejelentése jogilag egyelőre nem befolyásolja a cég pécsi üzemét. Az európai vállalat csütörtökön a honlapján jelentette be, hogy csődeljárás megindítását kérte Luxemburgban. Novodárszky Béla szerint a pécsi gyár további sorsa változatlanul a tulajdonosok kezében van, bár sok variációs lehetőség nincs. Augusztusban a vártnál kisebb, 400-500 alkalmazott leépítését jelentette be a pécsi Elcoteq.

A szakszervezeti vezető az MTI-nek elmondta, nincs munka, sem vevő, így egy felelős vezetői magatartásból az következik, hogy ha kifutottak az utolsó megrendelések, az európai cég után a pécsi üzem következik. Novodárszky Béla hangsúlyozta, hogy ezt nem a pécsi vezetés dönti el. Hozzátette, arról nem tud, hogy indítottak volna felszámolási eljárást a cég ellen, de az is elképzelhető, hogy már megtörtént.

A Nokiával való szerződésbontás jelentette az Elcoteq végét

Az elektronikai termékeket előállító Elcoteq az idén június végén jelentette be, hogy nem tudja határidőre fizetni hitelállományát, nehéz helyzetét a világgazdasági válsággal, illetve azzal magyarázta, hogy legnagyobb partnere, a Nokia szerződést bontott vele. Az Elcoteq júliusban kontrollált vezetést kért a luxemburgi jog alapján.

Az Elcoteq 1998-ban jelent meg Magyarországon, ahol 2003 és 2008 között 13,5 milliárd forint beruházást valósított meg. A cég magyarországi leányvállalata korábban három telephelyen működött, ma egy pécsi gyárban termel, a kapacitás egy részét a kínai Huawei távközlési vállalat használja.

A magyarországi Elcoteq a gazdasági válság előtt mintegy 7 ezer embert foglalkoztatott, a létszám azonban az elmúlt években folyamatosan csökkent. Az Elcoteq cégcsoport fizetésképtelensége és csődközeli helyzete miatt a közelmúltban Pécsen a még megmaradt mintegy 200 fős, munkaerő-kölcsönzéssel dolgozó állomány mellett 615 saját dolgozót is elbocsátottak. A cégnek jelenleg 1500 munkavállalója van.