Mentességet kért a szén-dioxid-kvóta ügyében Magyarország az Európai Bizottságtól

Vágólapra másolva!
Átmeneti időre bizonyos mennyiségű szén-dioxid-kvótát ingyenesen kaphatnak meg magyarországi áramtermelő létesítmények, ha az Európai Bizottság rábólint a most benyújtott derogációs kérelemre.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió 2013-ban kezdődő EU kibocsátási kereskedelmi rendszere (ETS) harmadik periódusában a 27 ország közül tíz élhetett a derogáció lehetőségével. Nyolc állam, köztük Magyarország igénybe is vette. A következő periódusban Magyarországnak kiosztott kvóta egy részéből az áramtermelő létesítmények juthatnak ingyenesen kvótához, ha a derogációs kérelmet az EU jóváhagyja. Ugyanakkor az ingyenesen kiosztott kvóta értékét a villamosenergia-termelés korszerűsítésére kell fordítani.

Ezért a kérelemhez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csatolt egy Nemzeti Tervet is, amelyben ismerteti, hogy mire kívánja fordítani ezt az átmeneti támogatási keretet. Az úgynevezett Támogatási Mechanizmuson keresztül szivattyús energiatározó beruházást, intelligens hálózat mintaprojektet és a magyar-szlovák földgázrendszer összekötő vezetéket támogatná a kormány. Ez utóbbi magyar szakaszát, a korábbi tájékoztatás szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) csoporthoz tartozó OVIT leánycége valósítaná meg.

A mentességi kérelmet a dokumentum a döntően elöregedett és alacsony hatékonyságú erőműparkkal, a villamosenergia-rendszer súlyos szabályozási problémáival, az új erőmű-beruházások hiányával és a megújuló energia alacsony részarányával indokolta.

Az Európai Unió 2009-ben elfogadott klímapolitikai csomagja alapján 2013-tól az EU kibocsátási kereskedelmi rendszerében (ETS) jelentős változás történik. A tagállamok főszabály szerint az őket megillető kibocsátási egységek teljes mennyiségét árveréseken kötelesek értékesíteni. A kvóták árverezésével a tagállamok 2013-tól jelentős költségvetési bevételhez jutnak, míg a kibocsátók részére a kvóták vételára jelentős többletköltséget jelent. A változás nagyságrendjét érzékelteti, hogy a magyarországi erőművek jelenleg a működésükhöz szükséges kibocsátási egységek 90 százalékát ingyen kapják meg, így azok beszerzése jelenleg nem jelent költséget.