Három hónap alatt 415 milliárd forint pluszt kell hoznia az államnak, hogy tartsa a hiánycélt

Vágólapra másolva!
Szeptemberben hiányos volt az államháztartás, azon belül azonban a központi költségvetés többletet tudott felmutatni. A negyedéves hiányadat a vártnál kedvezőbb, ezzel együtt azonban 415 milliárd forint többletre lesz szükség a cél tartására. Az összeget a különadók, a magán-nyugdíjpénztári vagyon és az év végén befolyó adóbevételeknek kell előteremteniük.
Vágólapra másolva!

A központi költségvetés 18,6 milliárd forintos többlettel zárt szeptemberben, a társadalombiztosítás alapjai és az elkülönített állami alapok azonban hiányban voltak, így az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya szeptemberben 25,9 milliárd forint volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A pénzforgalmi egyenlegcélt csökkentette a kormányzat, így is 415 milliárd forint többletre van szükség a negyedik negyedévben a cél eléréséhez.

Az éves szintű hiány ezzel 1570,6 milliárd forintra hízott, az NGM azonban kiemelte, hogy a Mol részvénycsomagjának megvásárlására fordított 500 milliárdos összeg egyszeri kiadás volt, ezért az éves összehasonlításban nem célszerű szerepeltetni. A közlemény szerint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő alap 528,8 milliárd forintos hozzájárulása nagyrészt az év vége felé teljesül, nagyrészt ez okozza, hogy az éves előirányzat 111,8 százalékán áll a hiány. A minisztérium szerint a nyugdíjalap befizetéseivel a 2011-es költségvetés hiánycélja tartható.

A harmadik negyedévre 1570,6 milliárd forintra hízó pénzforgalmi egyenleg az NGM szerint 1155,7 milliárd forintra csökken a negyedik negyedévre. Azt azonban hozzátette a minisztérium, hogy a figyelembe vett kiadások nem tartalmazzák a MÁV és a BKV adósságának átvállalását, a PPP projektek (magáncégek és állami intézmények közös beruházásai) kivásárlásának ráfordításait és a cégek áfa-visszatérítését sem. Ez utóbbi összeget mindenképp ki kell fizetnie az államnak, a többit azonban nem, a kormány szeptemberben be is jelentette, hogy felülvizsgálja a korábbi döntését ezekről.

Az állami vállalások jelentős összeget emésztenének fel. A konvergenciaprogramban az áll, a MÁV-tól 300, a BKV-tól 78 milliárd forint adósságot vállalna át az állam, a pénzügyileg károsnak ítélt ppp-szerződésekből pedig 200 milliárd forint értékben vásárolná ki a magánbefektetőket az állam. Augusztusban rendeletet hozott a kormány ezekről, szeptemberben azonban már azt közölték, felülvizsgálják a döntést. A cégeket illető 250 milliárd forint áfa-visszatérítést azonban állnia kell az államnak, mivel erre európai bírósági határozat kötelezi.

A harmadik negyedéves adat mintegy 38 milliárd forinttal kedvezőbb az előzetes várakozásoknál, ami nagyrészt az elrendelt maradvány-zárolásból származó átvételeknek köszönhető - írta gyorselemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Szerinte feltehetően ennek is köszönhető, hogy az idei pénzforgalmi hiánycél 1184 milliárdról 1155,7 milliárd forintra módosult. Az év végéig így összesen 414,9 milliárd forintnyi egyenleg javulásra van szükség, amit a magánnyugdíj pénztárak vagyonértékesítéséből származó bevételeknek, a különadóknak és a decemberi szezonálisan többletes költségvetésnek kell biztosítania - írta.