Húszmilliárdos kockázatitőke-program indul kisvállalkozásoknak

Vágólapra másolva!
A 2012 első negyedévében induló alprogramokra azok a mikro- vagy kisvállalkozások pályázhatnak, amelyeket három éven belül alapítottak, és legfeljebb 200 millió forint az árbevételük.
Vágólapra másolva!

Új kockázati tőke programok a indulnak a JEREMIE Program forrásaiból mintegy 20 milliárd forint értékben, a két tervezett, jövő év első negyedévében induló alprogram a Közös Magvető Alap és a Közös Növekedési Alap. Vingelman József, a JEREMIE Programot kezelő MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. (MV Zrt.) vezérigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, további 6 milliárd forint forrást magánbefektetőktől várnak.

A Magvető Alap forrásaira azok a mikro- vagy kisvállalkozások pályázhatnak, amelyeket három éven belül alapítottak és legfeljebb 200 millió forint az árbevételük. A Növekedési Alapra öt éven belüli alapítás az előírás, és legfeljebb 5 milliárd forint bevétel a korlát. Ennél az alapnál középvállalkozás is pályázhat. A Magvető Alap esetében egyszeri, legfeljebb 150 ezer euró forrás adható, míg a másik alap esetében egy 12 hónapos időszakon belül legfeljebb 1,5 millió euró, ami többször, négyszer is felvehető 2015 végéig beruházásra. Mindkét alapot csak a Közép-Magyarországi Régión kívüli székhelyű cég veheti igénybe.

A vezérigazgató elmondta, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programon (GOP) és a Közép-Magyarországi Operatív Programon (KMOP) belül 2015 végéig 230 milliárd forint visszatérítendő JEREMIE-forrás áll rendelkezésre, amiből eddig 5020 szerződés alapján 62,85 milliárd forintot helyeztek ki.

A JEREMIE programon belül csak visszatérítendő forrás adható: ennek 85 százaléka uniós forrás, míg a tagállami 15 százalék. A pénzalapnak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a kezelője. A forrásokat a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonában lévő MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. allokálja. A visszatérítendő programon belül hitel nyújtható, kezesség vállalható és kockázati tőke adható. Magyarországon még viszonylag alacsony mértékben vesz részt a magán- és a kockázati tőke a vállalatok finanszírozásában, de a jövőben várható a forrásfajta népszerűségének felfutása, arról hogy mi is ez pontosan, itt olvashat bővebben.