Hárommilliárdot osztanak szét napkollektoros fejlesztésekre

Vágólapra másolva!
Magánszemélyek és maximum tizenkét lakásos társasházak pályázhatnak napkollektoros rendszerek beszerzésére a fejlesztési minisztérium új pályázati kiírása szerint. A közel hárommilliárd forintos, vissza nem térítendő forrásra az év végéig lehet pályázni.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2,97 milliárd forint keretösszegben ír ki pályázatot az Új Széchenyi-terv Zöld Beruházási Rendszer keretében használati meleg víz előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektorrendszerek beszerzésére és telepítésére - jelentette be Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár Kaposváron.

A használati meleg víz előállítására, épületek fűtésére vagy ezek kombinált, esetleg egyéb hőigények kielégítésére is szolgáló, többcélú napkollektoros rendszerek beszerzésére és telepítésére magánszemélyek és maximum 12 lakásos társasházak nyújthatnak majd be pályázatot.

A támogatható tevékenységek közé tartozik - a lakóingatlan építési technológiájától függetlenül - a napkollektorból és csatlakozó elemekből álló rendszer és annak telepítése is.

A pályázati forrás a teljes beruházási érték 50 százalékát fedezheti, de lakásonként legfeljebb 800 ezer forint támogatás nyerhető el - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A munkadíj nem lehet több a támogatás szempontjából elismerhető bekerülési költség 30 százalékánál. A telepítendő napkollektorrendszernek illeszkednie kell az épület meglévő gépészeti rendszeréhez, és egész évben működőképesnek kell lennie.


A vissza nem térítendő, utófinanszírozású pályázatokat október 25. és december 31. között vagy a keret kimerüléséig lehet benyújtani. A pályázatok elbírálása a benyújtás sorrendjében, szakaszos rendszerben történik.