Megbukott a szenátusban Obama munkahelyteremtő csomagja

2011.10.12. 7:44

A republikánus többség leszavazta Barack Obama elnök 447 milliárd dolláros munkahelyteremtő csomagját az amerikai szenátusban. Obama szerint ezzel a szavazással a "harc még nem ért véget".

Az amerikai szenátusban eredeti formájában kedden elbukott Barack Obama elnök 447 milliárd dolláros munkahelyteremtő csomagja, miután 46 republikánus és két demokrata szenátor ellene szavazatott - számol be a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. A 100 tagú amerikai felsőházban 60 szavazat kellett volna ahhoz, hogy a törvénytervezetet elfogadják.

A csomag keretében csökkentették volna a béreket terhelő járulékokat, emellett 175  milliárd dollárt fordítottak volna infrastrukturális beruházásokra, iskolák felújítására, valamit támogatták volna az önkormányzatokat, hogy ne bocsássanak el például pedagógusokat, tűzoltókat és rendőröket.

Obama a szavazás után bejelentette, hogy a döntés nem jelenti azt, hogy a harc véget ért. Korábban arról beszélt, hogy a csomagot részekre bontva fogja megszavaztatni. Obama a csomaggal egyéként népszerűsítő körútra indult az országban, Pittsburghban például arról beszélt, hogy a helyi szenátornak nehéz lesz megmagyaráznia, hogy miért nem támogat egy olyan kezdeményezést, amely segítene az amerikai családokon és vállalkozásokon. Az elnök közgazdászokat idézett, akik szerint a csomag 1,9 millió munkahelyet teremtene.

A republikánusok határozottan elutasítják a programnak azt a részét, amely a gazdagok magadóztatását célozza, valamint a költségvetésből finanszírozná az utak, a hidak és az iskolák felújítását. Az Egyesült Államokban a munkanélküliségi ráta jelenleg 9,1 százalékos, ami kételyeket támaszt az elnök újraválasztási esélyeivel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK