Raiffeisen-vezér: Egy gondunk van, Magyarország

Vágólapra másolva!
A válság miatt az első félévinél gyengébb teljesítményre számít a második félévben a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója. Herbert Stepic a Wirtschaftsblatt című osztrák lapnak azt mondta: Kelet-Európa jól teljesít, csak Magyarországgal van gondjuk.
Vágólapra másolva!

Élesen bírálta és kontraproduktívnak nevezte a Wirtschaftsblatt című német lapnak adott interjúban a bankok további tőkeemelésére vonatkozó általános nyomásgyakorlást a törvényhozók részéről Herbert Stepic. A Raiffeisen Bank International vezérigazgatója szerint csak akkor szabad tőkeemelésről beszélni, ha a piacok megnyugodtak már valamelyest. A bankoknak most pont egy olyan helyzetben kell több tőkével és nagyobb likviditással rendelkezniük, amikor a tőkét a bankadóval egyébként is kivonják, a tőkepiacon pedig elzárják előlük - magyarázta a Raiffeisen-vezér.

Herbert Stepic a lapnak elmondta: Magyarországon az első félévben százmillió eurós veszteséget kellett leírnia a banknak, és a válság miatt nem számít a helyzet javulására a második félévben sem. A veszteség nagyságát egyelőre nem tudta megbecsülni, mert még nem tudni, hogy várhatóan hány magyar ügyfelük él majd a végtörlesztés lehetőségével. A vezérigazgató hozzátette, a kieső tőkét pótolni kell majd, a veszteség ugyanis közvetlenül hatással van a mérlegre, a kérdés csak az, hogy ezt milyen formában teszik meg.

A Raiffeisen éves teljesítményét firtató kérdésre Herbert Stepic azt mondta, az elemzők által várt 940 millió eurós nettó eredmény túl magas, és a második félév biztosan gyengébb lesz, mint az első, ugyanakkor Kelet-Európa szerinte alapvetően jól teljesít. "Valójában csak egy problémánk van, mégpedig Magyarország" - fogalmazott a Raiffeisen vezérigazgatója.