Távozik az adóügyekért felelős államtitkár

Vágólapra másolva!
Kármán András távozását kormányzati forrásból is megerősítették a Hvg.hu-nak. Az [origo] úgy értesült, Kármán az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál dolgozik majd.
Vágólapra másolva!

Távozik posztjáról Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkára, írja a Hvg.hu. A portál elképzelhetőnek tartja, hogy az államtitkár távozásában fontos szerepet játszanak azok a koncepcionális véleménykülönbségek, amelyek Kármán és a tárca főárama között feszültek tavaly óta.

Az államtitkár távozásának hírét nem hivatalos forrásból megerősítették az [origo]-nak is. Úgy tudjuk, Kármán az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál dolgozik majd, ahonnan a közelmúltban - mandátuma lejárta előtt - távozott Urbán László, aki kinevezése előtt az OTP egyik vezérigazgató-helyettese volt. Információnkat megerősítette Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő, aki bejelentette, hogy Kármán december 1-jétől az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóságában a Magyarországnak járó helyettes igazgatói posztot tölti be, májustól pedig az EBRD egyik igazgatója lesz.

Kármán távozásáról szóló hír ugyanaznap jelent meg, amikor a kormány a parlament elé beterjesztette a 2012-es adócsomagot.

Az [origo] információi szerint Kármán már több mint egy éve, vagyis a kormányváltás után néhány hónappal a partvonalra szorult az NGM-ben. Kormányzati információink szerint Kármán helyzete akkor ingott meg, amikor tavaly nyár végén-ősz elején a sajtóban is olyan nyilatkozatokat tett, amelyekben a 16 százalékos, egykulcsos adó mielőbbi kiépítésének lassítása mellett foglalt állást. Nyilatkozatainak megtételekor már eldőlt, hogy 2011. január 1-jétől bevezetik a 16 százalékos személyi jövedelemadót.Értesülésünk szerint Kármánt akkor kis híján elbocsátották.

Azóta, hiába volt névlegesen az adóügyekért felelős államtitkár, fajsúlyos ügyekben nem dönthetett, inkább beosztottjában, Balog Ádám helyettes államtitkárban bízott meg Matolcsy György, akit be is vont a döntéshozatalba. Kármán mégis maradhatott, de a magyar uniós elnökség ideje alatt gyakran kellett Brüsszelbe kijárnia.

Az [origo] megkereste az NGM-et az államtitkár távozásáról, választ azonban egyelőre nem kaptunk.