Orbán: Bővülhet a szocpolkeret, ha sok a jogosult

Vágólapra másolva!
Orbán  Viktor szerint nagyon közel a megegyezés a munkaadókkal és a munkavállalókkal arról, hogyan kell a kormányzatnak ellensúlyozni a tervezett 90 ezer forintos minimálbér miatti terheket. A miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában beszélt arról is, hogy az otthonteremtési program 6,5 milliárdos kerete bővülhet, ha azt a jogosultak száma indokolja.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök számításai szerint a 6-12 hónap alatt felfutó otthonteremtési program igazi eredménye két-három év múlva várható - erről Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt péntek reggel.

Orbán a műsorban elmondta azt is, hogy az állami kamattámogatású hitelkonstrukció és a szocpol újraindítására a jövő évi költségvetésben betervezett 6,5 milliárd forintos keret bővülhet, ha a jogosultak száma indokolja. A program szükségességét egyebek mellett azzal indokolta, hogy egy "robosztus, életerős, izmos" építőipar nélkül nincs jelentős gazdasági növekedés. Továbbá azt akarta üzenni a fiataloknak, hogy Magyarországon van és lesz élet - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy nem kellett volna-e megvárni az Európai Bizottság vizsgálatának végét a kamattámogatás részleteiről, Orbán Viktor azt válaszolta: "egy komoly programot jobb úgy elindítani, hogy mindenki látja a kontúrjait".

A miniszterelnök szerint a kormány a megalakulásakor azt tűzte ki célul, hogy négy év múlva 100 ezer forint közelében legyen a minimálbér. "Most talán át tudjuk törni a 90 ezres határt" - mondta Orbán a műsorban, hozzátéve, nagyon közel a megegyezés a munkaadókkal és a munkavállalókkal arról, hogyan kell "a jelentősen megemelt minimálbér miatti terheket részlegesen, illetve bizonyos területeken teljes egészében ellensúlyoznia a kormányzatnak". A minimálbér-emelés forrása az, "amit a magyar emberek előállítanak" - fűzte hozzá. Orbán szerint egyébként jó lenne, ha eljutna a magyar gazdaság oda, hogy az egy-egy ágazaton belül dolgozó munkaadók, munkavállalók - az állam szükség szerinti részvételével - ágazati bér- és keretmegállapodásokat kötnének.

Orbán beszélt arról is, hogy a kormány 2012-ben legalább 200 ezer embert vinne vissza a segély világából a Start-munka világába. Mint mondta, "ha a piac nem tud munkát adni az embereknek, akkor az állam szervezzen Start-munkaprogramokat".