Stabil pénzt ígért a kínai miniszterelnök

2011.10.16. 11:10

Csökkent a kínai kereskedelmi többlet, a miniszterelnök pedig stabil jüan-árfolyamot ígért az ország exportcégeinek. Eszerint Kína nem kívánja továbbra sem a jüan erősödését, pedig az amerikaiak szerint ezzel az ottani infláció is kezelhető lenne.

Az exportszektor fokozottabb támogatását szorgalmazta a hétvégén a kínai miniszterelnök, aki a cél érdekében a jüan árfolyamának stabilan tartását ígérte. Ven Csia-pao szerint a jüan "alapvetően stabil" árfolyama is a kivitel szinten tartását szolgálná, emellett az üzleti bizalom fokozását segítené. A miniszterelnök a délkelet-kínai Kuangcsou városában megrendezett Kínai Export és Import Vásáron, ismertebb nevén a Kantoni Vásáron nyilatkozott, ahol külkereskedő cégekkel is megbeszéléseket folytatott.

"Igaz, gazdasági növekedésünket elsősorban a belső kereslet növelésével kell fenntartanunk, a nemzetközi piacokon való részesedésünket sem kellene könnyen feladnunk. Az exportra és az importra ugyanakkora figyelmet szükséges fordítani" - mondta Ven. Az export stabilizálására Kína fenntartja a külkereskedő cégek számára biztosított adó-visszatérítést, emellett az érintett vállalatok hitelfelvételét a jelenleginél is jobban segíti majd, a nemzeti valuta árfolyamát pedig alapvetően stabilan fogja tartani - ígérte a miniszterelnök.

Szeptemberben sorozatban második hónapja csökkent a kelet-ázsiai ország külkereskedelmi többlete, ami az augusztusi 17,76 milliárd után 14,51 milliárd dollárra mérséklődött, ez éves szinten 12,4 százalékos mínuszt jelent. Az export a vártnál kisebb növekedést mutatott, az európai és amerikai piacok gyenge kereslete következtében pedig a Barclays Capital becslései szerint a közeljövőben a kivitel bővülése akár további 10-15 százalékkal is visszaeshet. A kínai exportcégeket a hat százalék feletti infláció, illetve a nyersanyagköltségek és a munkabérek növekedése sújtja. Emellett a jüan felértékelődése is drágítja az exporttermékeket, a nemzeti valuta 2010 közepe óta mintegy 7 százalékkal erősödött a dollárhoz képest.

A Kínával szemben augusztusban 29 milliárd dolláros, rekordmagas külkereskedelmi hiányt elkönyvelő Amerikai Egyesült Államok ugyanakkor továbbra is alulértékeltnek ítéli a jüant, és további felértékelést tart szükségesnek. Paul Geithner amerikai pénzügyminiszter azt mondta a Reuters szerint, Kínának engednie kéne erősödni a jüant a világgazdasági növekedés támogatására. Az erősebb jüan szerinte kiegyensúlyozottabb növekedést és alacsonyabb kínai inflációt hozna.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken keményebben fogalmazott: ideje, hogy egy nemzetközi koalíció kényszerítse Pekinget valutájának felértékelése. A kínaiak továbbra is a saját előnyükre és a mi hátrányunkra próbálják kijátszani a rendszert - mondta Clinton.