Át kell írni az EU alapszerződését az európai jegybank elnöke szerint

Vágólapra másolva!
Meg kellene változtatni az Európai Unió alapszerződését annak érdekében, hogy az eurózóna egyik tagállamának problémái ne destabilizálhassák a valutaövezet egészét - mondta a francia Europe1 rádióadónak adott interjújában Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (ECB) október végén leköszönő elnöke.
Vágólapra másolva!

Trichet hozzátette, arra számít, hogy a meglévő szabályokat a jövőben sokkal szigorúbban alkalmazzák majd, akkor is, ha az alapszerződés módosítására végül nem kerül sor. A bankelnök szerint az eurózóna válságának oka, hogy egyes országok nem tartották be a szerződésben vállalt kötelezettségeket. "Nincs közös költségvetésünk, nincs politikai értelemben vett szövetségünk, ezért teljes mértékben tiszteletben kell tartanunk a kijelölt korlátokat és szabályokat" - jelentette ki.

A nyolcéves mandátumának lejártával a hónap végén távozó ECB-vezető azt mondta, biztató fejleményeket lát az általa korábban különösen fontosnak nevezett három területen: a tagállamok hitelességének megőrzése, a pénzügyi intézmények megsegítése és Görögország speciális problémájának kezelése terén.