Magyar Nemzet: Senkinek sem kellett 1,8 milliárd forint visszajáró adó idén

2011.10.17. 6:51

Nagyjából másfélmillió embernek küld levelet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szeptemberben és októberben túlfizetésről, adótartozásról vagy a késedelmi pótlék elmaradásáról. Miközben az adófizetők tíz százaléka többet fizetett be a kelleténél, addig a legálisan dolgozók 23 százaléka elmaradással küzd - írja a Magyar Nemzet.

Az idén augusztus végéig elévülés miatt 1,8 milliárd forint visszaigényelhető adót törölt az adóhivatal - olvasható a Magyar Nemzet hétfői számában. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatait idézve a lap azt írja, hogy az emberek egyre kevésbé figyelnek adójukra. Míg 2008-ban csupán 300 millió forintot felejtettek az államnál, addig egy évvel később már hétszázmilliót, tavaly pedig 1,3 milliárdot. A NAV-nál a lap kérdésére elmondták: a többletbefizetések törlése előtt megvizsgálják, hogy van-e az érintettnek adótartozása, és ha van, azt a közadósságba beszámítják.

Az adóhivatal 400 ezer személytől 28,5 milliárd forint túlfizetést tart nyilván, ami fejenként 70 ezer forint. Ugyanakkor augusztus végén 1015 magánszemély összesen 172,5 milliárd forint adót nem fizetett még meg, és ez fejenként 170 ezer forint.

Miközben a 4,5 millió adófizető kevesebb mint tíz százaléka többet fizetett be a kelleténél, addig a legálisan dolgozók 23 százaléka elmaradással küzd - írja a lap. Az érintetteket szeptemberben és októberben tájékoztatja a NAV. A hivatal nagyjából másfél millió személynek küld levelet. Értesítőt annak postáznak, akinek ezer forintnál nagyobb túlfizetése vagy legalább ekkora tartozása van. Mintegy 400 ezer polgárt arról tájékoztatnak, hogy a kelleténél többet fizetett be, egymillió személyt az adótartozásra figyelmeztetnek, míg 97 ezer embertől csak késedelmi pótlékot várnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK