Bizonyítékot várnak a képviselők Simortól, hogy eladta offshore-cégét

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Wikileaks, April Foley az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete
Vágólapra másolva!
Felszólítaná a fideszes többségű költségvetési bizottság Simor András jegybankelnököt, hogy mutassa be a korábbi ciprusi cégének felszámolásáról szóló dokumentumokat. Simor "műbalhénak" nevezte a fideszes kezdeményezést, közölte a képviselőkkel, hogy egy parlamenti bizottság sem vizsgálódhat a magánviszonyaiban, de ezzel együtt felajánlotta a bizottság tagjainak, hogy a titkárságán megnézhetik a dokumentumokat.
Vágólapra másolva!

Dancsó József fideszes képviselő a 2012-es költségvetés első bizottsági vitanapja előtt javasolt egy rendkívüli napirendi pontot, amelyet a kormánytöbbség úgy szavazott meg, hogy nem tudták, miről szól a javasolt téma - mondta az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója.

A javaslat arról szól, hogy a bizottság szólítsa fel Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy október 30-ig mutassa be azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy felszámolta ciprusi (offshore) cégét, és az abban tartott vagyonát Magyarországra utalta. A javaslatot vita után 19 igen és 7 nem szavazattal elfogadta a bizottság.

A javaslatot Dancsó József terjesztette elő, de az indoklását Szijjártó Péter, a bizottság alelnöke mondta el. Szerinte a jegybank pénzügyi politikájának függetlennek kell lennie a kormányzati befolyástól, de ez nem jelenti azt, hogy "titkolózás" lehetne az MNB-ben.

Simor András közölte a képviselőkkel, hogy egy parlamenti bizottságnak sincs joga a jegybankelnök magánviszonyait vizsgálni, egyedül a mentelmi bizottság tehet fel kérdéseket a vagyonnyilatkozatáról. Semmilyen tisztázatlan ügy nincs, a nyilatkozatot a parlamenti képviselőkkel együtt benyújtottam - mondta Simor, aki "műbalhénak" nevezte az eljárást.

Az MNB-elnök szerint az adózási kérdés csakis a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra tartoznak, ha a hatóság kezdeményezi a vizsgálatot, akkor annak bemutatja a dokumentumokat. Ezzel együtt Simor felajánlotta a képviselőknek, hogy szerdától a jegybank elnöki titkárságán megtekinthetik a cég felszámolását és a pénz Magyarországra utalását bizonyító iratokat. Simor a köztelevízió Az este című hétfői adásában már azt mondta, hogy megvannak a ciprusi cég eladásáról szóló dokumentumok.

A költségvetési bizottság MSZP-s, jobbikos és LMP-s ellenzéki tagjai "színháznak", "figyelemelterelésnek" és "támadásnak" nevezték a kormányoldal előterjesztését. Kérdéseikre sem Dancsó József, sem Szijjártó Péter nem kívánt reagálni.

Simor András a Magyar Nemzetnek 2009 decemberében azt nyilatkozta, hogy eladta kinti cégét, "a korábbi évek eredményéből fakadó osztalékot és a korábban a cégbe fektetett pénzt pedig átutalták részemre". A jegybankelnök a lapnak azt mondta, a ciprusi befektetését még üzletemberként hozta létre, és MNB-elnökké válva azért nem változtatott, hogy "még a látszatát is" elkerülje annak, hogy a jegybank döntéseivel befolyásolja a hozamait.