Eddig 35 milliárd forint áfát igényeltek vissza a cégek

2011.10.20. 17:20

Körülbelül 250 milliárd forint áfa jár vissza a cégeknek az Európai Bíróság döntése alapján, de a határidő napján még csak 35 milliárd forint igény érkezett be. A cégek még jövő évi bevallásukban is kérhetnek vissza pénzt, az azonban még nem ismert, hogy lesz-e, aki az állam jogosulatlan pénzhasználata miatt pert indít az elmaradt kamatokért.

A szerda délelőtti adatok szerint 2606 adózó igényelt vissza általános forgalmi adót (áfa) az Európai Bíróság ítélete alapján, a bevallások adatai alapján kiutalandó összeg közel 35 milliárd forint, ez azonban még módosulhat attól függően, hogy az adózóknak van-e köztartozásuk - közölte az adóhatóság.

Az Európai Unió Bírósága július 28-án kihirdetett ítélete szerint nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfaszabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést. A döntés miatt az államnak mintegy 250 milliárd forint áfát kell visszafizetnie a vállalkozásoknak.

Az Európai Bíróság ítélete alapján visszajáró áfát többféle módon - egy speciális kérelem benyújtásával vagy a rendszeres áfabevallásban - is vissza lehet igényelni. Aki a külön kérelmet választja, az október 20-ig igényelhette vissza a neki járó áfát. A határidő jogvesztő, vagyis utóbb a mulasztás nem igazolható. Az adóalany azonban választhatja azt is, hogy a rendes áfabevallásban szerepelteti a visszaigénylést.

Akit a hatályon kívül helyezendő szabály miatt megbírságolt az adóhatóság, az szintén október 20-ig kérhetett ismételt ellenőrzést. A visszaigénylés és az ismételt ellenőrzés kérése független egymástól, csak a határidejük azonos. A visszaigénylésről az adóhatóság csak akkor hoz határozatot, ha nem fogadja el azt. A kiutalás teljesítésére egymillió forint alatt 30, afelett 45 nap áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendelkezésére.

A NAV korábban bejelentette, hogy a jogosulatlan igénylések megakadályozása érdekében fokozottan ellenőrzi a visszaigénylésre vonatkozó kérelmeket és bevallásokat, a levonási jog gyakorlásának alapjául szolgáló bizonylatok tartalmi hitelességét is vizsgálva.

A kormány ugyan kidolgozta az elmaradt áfa kifizetését, a jogszabály azonban arról nem szólt, hogy mi lesz azokkal a cégekkel, akiket a jogtalan áfavisszatartás megkárosított. Az [origo]-nak nyilatkozó szakértők szerint eséllyel perelhető az állam az elmaradt kamatokért.