Elnapolták az eurózóna megmentését

EU, Eurózóna, Európai Unió, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy
Vágólapra másolva!
Megtartják vasárnap az uniós csúcsot Brüsszelben, de a legfontosabb kérdést, az eurózóna megmentésének alapját jelentő mentőcsomag átalakítását a jövő hétre hagyják. A Görögországban vizsgálódó bizottság azt jelentette, hogy a görög adósság nem fenntartható.
Vágólapra másolva!

A német kancellár szerint az Európai Unió vasárnapi csúcsértekezletét néhány napon belül újabb követheti majd, azaz egyfajta kétlépcsős csúcsra kerül sor. A Financial Times tudósítása szerint Nicolas Sarkozy francia elnök hivatala közleményt adott ki, amelyben megerősítették, hogy kétfordulós uniós csúcs lesz. A francia közlemény azt írta, hogy a második csúcstalálkozót még szerda előtt megtartják.

Angela Merkel német kancellár szerint a vasárnapra előirányzott állam- és kormányfői csúcson a többi között az euróövezeti támogatási alap, az úgynevezett EFSF alkalmazásáról, illetve a hatékonyabb működéséről kívánnak megállapodni. Amennyiben ez sikerül, néhány napon belül újabb csúcsértekezletet tartanak, amelynek fő témája az EFSF esetleges további bővítése lesz.

A francia elnöki közlemény szerint az EFSF új formájának bevezetéséről, bankok feltőkésítéséről és a közös gazdasági kormányzás bevezetéséről lesz szó vasárnap, de a döntés csak a második csúcstalálkozón várható.

A német kancellár ugyanakkor lemondta azt a hivatalos kormánynyilatkozatot, amelyet a vasárnapi csúcs előestéjén, már most pénteken tartott volna.

A francia közlemény hivatkozott az Európai Bizottság, Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap vizsgálatára, amely a Wall Street Journal szerint azt állapította meg, hogy a görög adósság nem fenntartható. Ez arra utal, hogy Görögország segítség nélkül csődbe megy. Sarkozy közleménye szerint Németország, Franciaország és Görögország tárgyalásokat kezd a magánszektorral, hogy fenntarthatóvá tegyék a görög adósságot, az azonban nem derült ki, hogy ez alatt mit értenek.

Az amerikai tőzsdeindexek az első hírekre esni kezdtek, mivel akkor csak annyit lehetett tudni, hogy elmarad az EFSF-ről való tárgyalás, amely a görög csődöt hozhatta volna előre. Később azonban kiderült, hogy nem elmarad, hanem külön döntenek a nagy horderejű programról. Magyar idő szerint este nyolcra az amerikai indexek visszanyertek a korábbi veszteségeikből.