Görögország megkaphatja a következő hitelrészletet az EU szerint

Vágólapra másolva!
Még szükséges a Nemzetközi Valutaalap jóváhagyása, de az Európai Unió pénzügyminiszterei szerint megkaphatja Görögország a 110 milliárd eurós hitelcsomag következő, 8 milliárd eurós részletét.
Vágólapra másolva!

Megállapodtak az euróövezeti országok pénzügyminiszterei pénteken abban, hogy Görögország megkaphatja a többéves pénzügyi támogatási program következő, 8 milliárd eurós hitelrészletét. A Brüsszelben ülésező miniszterek megbeszéléséről kiadott közlemény azonban leszögezte azt is, hogy a tényleges folyósításhoz még a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyása is kell.

A tavaly összeállított 110 milliárd eurós hitelcsomag részletének elnyerése nélkül Görögország heteken belül fizetésképtelenné válhatna. Megerősítette a pénteki közlemény - a magánszektort is bevonó - második hitelcsomag összeállítását az adósságfizetési képesség fenntarthatóságának biztosítása érdekében.

Szerdáig dönthetnek Görögországról

Az Európai Unió vasárnapi csúcsértekezletének határozatait végső formába öntő találkozóra hívta össze az euróövezeti kormány-, illetve államfőket október 26-ra, szerdára Herman Van Rompuy. Az Európai Tanács elnökének péntek délután kiadott közleménye szerint a következő napokban folytatódik az "intenzív munka", amelynek során "kétlépcsős megközelítést" alkalmaznak, vagyis az euróövezeti vezetők vasárnapi csúcsértekezletén elhatározott döntéseket szerdán véglegesítik majd.

Szerdáig a Görögországból kiindult, majd Írországra, Portugáliára átterjedt és már az övezet nagyobb tagjait - köztük Olaszországot és Spanyolországot - és a pénzügyi rendszert is fenyegető válság kezelésére kell tervet kidolgozni. A vita egyik sarokpontja, hogyan csökkentsék Görögország adósságterheit. A fő kérdés az, hogy az adósság mekkora részét engedjék el a hitelezők, jellemzően euróövezeti bankok és biztosítók, amelyek görög állampapírokat vásároltak. Erről a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a brüsszeli bizottság, Franciaország és Németország vitatkozik.

Az athéni parlament megszavazta az újabb megszorító csomagot csütörtökön este, az újabb hitelrészlet folyósításának szükséges feltétele volt a megszorító csomagok elfogadása. A parlament döntése előtt két napra leállt az élet Görögországban, az emberek az utcákon tiltakoztak a megszorítások miatt.