Orbán szerint az európai bankok "bekopogtattak az ajtón" a pénzért

Orbán Viktor miniszterelnök beszél az EU-nagybizottság ülésén
Vágólapra másolva!
Görögország megmentése és az európai bankok feltőkésítése volt a hétvégi európai uniós csúcstalálkozó központi kérdése - mondta Orbán Viktor a Magyar Televíziónak a megbeszélés után. A miniszterelnök szerint több európai bank "bekopogtatott az ajtón", és százmilliárd eurós segítséget kér az Európai Uniótól.
Vágólapra másolva!

A kérdés az, sikerül-e megmenteni Görögországot, és sikerül-e egy olyan falat húzni a dél-európai állam körül, amely megakadályozza, hogy az ott kirobbant válság átterjedjen más országokra, például Írországra, Portugáliára, Spanyolországra és Olaszországra - mondta Orbán Viktor kormányfő a Magyar Televíziónak az európai uniós országok vasárnapi brüsszeli találkozója után.

"Miután kiderült, hogy az európai bankok sokkal gyengébb lábakon állnak, mint azt korábban gondoltuk, illetve a 2008-ban feltőkésítésre kapott pénz felhasználása felől komoly kétségeink lehetnek - hogy ésszerűek voltak-e vagy nem -, ezért jó néhány nagy európai bank ismét bekopogtatott az ajtón, és óriási összegek nyújtását kéri" - mondta Orbán viktor, aki megjegyezte, hogy százmilliárd eurós nagyságrendű tételekről van szó.

Az uniós tagállamok nem döntöttek a válságkezelésről a vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozón, ezért a jövő héten folytatják a tárgyalásokat. Nicolas Sarkozy francia elnök szerint jól haladnak a bankok feltőkésítéséről, illetve az euróövezeti pénzügyi mentőeszközökről szóló tárgyalások, és szerdáig végleges döntést hoznak. Szerdán ismét csúcstalálkozón tárgyalnak a tagországok. "A megbeszélést - szemben a látszattal - nem befejeztük, hanem félbehagytuk, mert szerdán este újra találkozik a 27 EU-tagország miniszterelnöke" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozó után (erről bővebben itt olvashat).

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatást adott az Európai Tanács október 23-i brüsszeli ülésén képviselendő magyar álláspontról az EU-nagybizottság ülésén