Európai pénzügyminisztériumot javasol a távozó EKB-elnök

Vágólapra másolva!
Utoljára mondott nyilvános beszédet az Európai Központi Bank elnökeként Jean-Claude Trichet, aki nyolc év után távozik a szervezet éléről. Trichet szerint "egyre inkább úgy tűnik, hogy nem túl merész gondolat egy európai pénzügyminisztérium felállítása".
Vágólapra másolva!

Az euróövezeti hatóságoknak nagyobb jogköröket kell biztosítani, hogy a bajba jutott, majd a segítség ellenében vállalt lépésekben alulteljesítő államokkal szemben szigorúbban léphessenek fel - mondta Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) távozó elnöke.

A "Holnap és holnapután: egy európai vízió" címmel tartott berlini előadásában a központi banki szakember amellett érvelt, hogy az euróövezeti államoknak szélesebb spektrumon kellene egymás gazdaságpolitikáját vizsgálniuk. Kifejtette: azoknál az országoknál, amelyek elveszítették a piaci finanszírozás lehetőségét, helyénvaló, hogy szigorú feltételek mellett támogatást nyújtsanak az euróövezeti társak.

"Az országok igenis megérdemelnek egy lehetőséget, hogy maguk hozzák helyre gondjaikat, és helyreállítsák a stabilitást" - fogalmazott Jean-Claude Trichet.

Az EKB elnöke ugyanakkor leszögezte: ennek a megközelítésnek világos határt kell szabni - írja beszámolójában a Reuters nemzetközi hírügynökség. Szerinte azoknak az országoknak az esetében, amelyek folyamatosan alulteljesítenek a gondok megoldásában, a vállalt reformok végrehajtásában, az euróövezeti hatóságoknak, amilyen az EKB is, komolyabb hatósági szerepet kell apni a gazdaságpolitika irányításában.

Jean-Claude Trichet, aki nyolc éves mandátumának lejártát követően október végén távozik a frankfurti szervezet éléről, a berlini Humboldt Egyetemen tartott előadást. November elsejével az olasz Mario Draghi lesz az EKB elnöke.

Trichet kijelentette: "egyre inkább úgy tűnik, hogy nem túl merész gondolat egy európai pénzügyminisztérium felállítása, inkább az lehet merész, aki nem fontolja meg létrehozását".

Az EKB távozó elnöke javaslattal állt elő az Európai Unió intézményrendszer jövőjét illetően. Úgy fogalmazott: "el lehet képzelni, hogy az Európai Tanács majdan az unió szenátusává, az Európai Parlament pedig alsóházzá alakul, míg az Európai Bizottság a végrehajtó, az Európai Unió Bírósága pedig az igazságszolgáltatási hatalmi ággá válik".