Globális pénzügyi ellenőrző szerv felállítását sürgeti a Vatikán

Vágólapra másolva!
A Vatikán szerint a jelenleg működő gazdasági szervezetek nem képesek kivezetni a válságból a világot, ezért egy új "központi világbank" felállítását szorgalmazza a Szentszék.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság hatásait látva egy "globális pénzügyi ellenőrző szerv" egy "központi világbank" felállítását szorgalmazza a Vatikán. A Szentszék keddi közleménye szerint a jelen gazdasági helyzet már nem orvosolható a jelenleg működő szabályozó szervezetekkel, ezért van szükség egy hatékonyabban működő újra, az írásból a Foreign Policy gazdasági portál idézett részleteket.

A Vatikán szerint a megalakítandó szervezet felügyelné többek között az adózási kérdéseket és a pénzügyi tranzakciókat. Mint írták: "a világot megbéklyózó gazdasági helyzet mindenki számára kihívásokkal teli. Az emberek mint egyének és mint közösség is most mélységében megtapasztalhatják az együttélés kulturális és morális aspektusait". "A válság miatt elharapódzott az önzés, a javak felhalmozása, a kapzsiság, ezért szükséges, hogy a világ gazdag és szegény országai szolidárisak legyenek egymással" - írja a Szentszék közleménye.