A cégeknek fájna igazán a Matolcsy által belengetett leminősítés

Matolcsy György
Vágólapra másolva!
Az államadósság finanszírozását drágítaná meg hosszú távon, ha a Magyarországot vizsgáló hitelminősítők lerontanák a most érvényes osztályzatot, arról nem beszélve, hogy a Matolcsy György által reálisnak tartott lépés a vállalatoknak jelentene komoly érvágást.
Vágólapra másolva!

Bár egy újabb rossz üzenetet közvetítene a befektetők felé, de rövid távon drámai hatást vélhetően nem váltana ki, ha a bóvli kategóriába vágná egyik hitelminősítő Magyarország adósságát - ezt valószínűsítik az [origo] által megkérdezett makroelemzők, kötvénymenedzserek.

Az [origo] az után kérdezte meg a szakértőket, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak adott interjújában azt mondta, reális veszély, hogy Magyarországot leminősítik. (Devizakereskedők szerint a nyilatkozat szerepet játszik abban, hogy a forint szerdán és csütörtökön is gyengült, és valószínűleg Matolcsy kijelentésének hatására nem tudott eladni egyetlen fillér kötvényt sem az állam a csütörtöki aukcióján.) A két hitelminősítő osztályzata kiemelt fontosságú Magyarországnak, ha azokat lerontják, akkor Magyarország a befektetésre nem ajánlott, a pénzügyi szakzsargonban bóvlinak nevezett kategóriába kerülne, miután valamennyi nagy hitelminősítő a befektetésre ajánlott besorolási sáv legalján tartja nyilván a magyar osztályzatot, ráadásul a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Matolcsy szerint ugyanakkor nem jelentene többletkockázatot, ha bekövetkezne a leminősítés. A miniszter az interjúban úgy fogalmaza, hogy "a hitelminősítők eljátszották a becsületüket azzal, hogy a válság előtt sokat tévedtek".

A hosszú táv a fontosabb

"Nem sok piaci szereplőt ér váratlanul, ha valóban egy vagy több hitelminősítő a bóvli minősítéssel látja el Magyarország államadósságát" - mondta egy, a téma érzékenysége miatt névtelenséget kérő makroelemző, aki szerint nem várható heves piaci reakció. "A piacon már felkészültek a várható leminősítésre, beárazták azt, a magyar államkötvények egy részétől már megszabadulhattak sokan azok közül a befektetők közül, akiket egy leminősítés miatt a saját szabályuk amúgy is a magyar papírok eladására, portfóliójukban Magyarország súlyának mérséklésére kötelezne" - mondta az elemző.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a piac mozdulatlanul venné tudomásul a hitelminősítő(k) lépését. A forint várhatóan valamelyest gyengülne, az állampapírpiacon a hozamok emelkednének (vagyis az állampapírok árfolyama esne), a cds-felár pedig, ami már most is a hetedik legmagasabb a világon, még egyet ugrana. (A cds-felár leegyszerűsítve egy ország kockázati megítélést jelzi, megmutatja, hogy az adott ország fizetésképtelenség elleni biztosítás mennyibe kerül. Minél magasabb a cds-felár, annál nagyobb esélyt adnak a piaci szereplők az adott ország vagy gazdasági szereplő csődjének.)

A hitelminősítők kódrendszere*

Moody's

S&P

Fitch

Aaa

AAA

AAA

Aa1

AA+

AA+

Aa2

AA

AA

Aa3

AA-

AA-

A1

A+

A+

A2

A

A

A3

A-

A-

Baa1

BBB+

BBB+

Baa2

BBB

BBB

Baa3

BBB-

BBB-

Ba1

BB+

BB+

Ba2

BB

BB

Ba3

BB-

BB-

B1

B+

B+

B2

B

B

B3

B-

B-

Forrás: MNB, [origo]

* a sötétkék alapon fehér színnel jelölt osztályzatok minősülnek bóvlinak

"Ennél azonban sokkal fontosabb a hosszú távú hatás. Magyarország finanszírozási költsége megemelkedne, lesznek olyan befektetők, amelyek még befektetési kategóriába tartozó állampapírokat vehettek volna, de bóvli minősítésűt már nem, ezért sok potenciális befektetőt elveszít az ország" - tette hozzá egy másik makroelemző, Orbán Gábor. "Egy leminősítés, pláne ha több hitelminősítő is visszasorolja a magyar adósságot, a magyar állampapírpiacra gyakorolt negatív hatásnál mélyebben érintheti a vállalati kötvények piacát" - mondta az Aegon kötvényportfólió-menedzsereként dolgozó elemző, aki ezt azzal magyarázza, hogy a vállalati kötvényeknél a befektetők számára erősebb sorvezető az, hogy adott ország minősítése a befektetésre ajánlott kategóriából kiesik a bóvliba. "Ez még nagyobb érvágás az üzleti szféra számára, mint az adott ország finanszírozása szempontjából" - tette hozzá Orbán.

Matolcsy már tudja, vagy csak nem tud nyilatkozni?

A három nagy hitelminősítő intézet közül kettő, a Moody's és a Standard & Poor's szakértői ebben a hónapban látogattak Magyarországra, a Fitch Ratings delegációja a jövő héten jön. Ez alapján és Matolcsy György szavaiból kiindulva öt megkérdezett vezető makreelemző közül hárman azt valószínűsítik, hogy a miniszter már érzi vagy esetleg meg is súgták neki, hogy a leminősítés küszöbönáll. "Mi másért beszélne erről a piacokat semmiképpen sem megnyugtató dologról 300 forintos euróárfolyam idején a nemzetgazdasági miniszter?" - indokolt egyikük. Egy másik közgazdász szerint a hitelminősítőkkel "minden bizonnyal találkozott a miniszter, és érezhette, hogy nem sikerültek túl jól a megbeszélések". (Október közepén a hitelminősítők felülvizsgálatáról az [origo] által megkérdezett szakértők azt mondták, hogy a leminősítés a legrosszabb forgatókönyv, de benne van a pakliban.)

Az egyik, neve elhallgatását kérő elemző viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon ritka, hogy a hitelminősítők a döntés nyilvánosságra hozatala előtt már jó előre közöljék elhatározásukat az érintett országgal, a döntést ráadásul a helyszínen való látogatás után jó pár héttel hozza meg a hitelminősítő cég felső vezetése, ezért itt most nem arról lehet szó, hogy Matolcsy már tudja a pár nap múlva hivatalossá váló döntést.

Szerinte inkább az a valószínű, hogy Matolcsy egy szerencsétlen kijelentést tett, amiből az elemzők teljesen logikusan a leminősítést olvassák ki. Szerinte inkább az lehet a magyarázat, hogy a miniszter azt látja, a hitelminősítés benne van a pakliban, és elébe akar menni, ha pedig mégsem minősítik le Magyarországot, akkor ráadásul még jól is ki tud jönni a dologból.

Egy harmadik, név nélkül nyilatkozó közgazdász, aki valaha minisztériumban dolgozott, és több ízben tárgyalt a hitelminősítőkkel, így testközelből ismeri a gyakorlatukat, azt mondja, nem egy már itt járt hitelminősítő jelezhette a várható lépést, hanem az is lehet, hogy a jövő héten Magyarországra látogató Fitch Ratings jön ide ilyen szándékkal. A forrás felidézett egy pár évvel ezelőtti esetet, amikor az egyik hitelminősítő Budapestre látogatott, de megüzente előtte, hogy "nem titkolják, az addig hozzájuk beérkezett adatok a leminősítést indokolnák, a játék arra megy ki, hogy a leminősítési döntést meghozzák".