Tovább szorítanák az adóprést a kormánypártok

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese
Vágólapra másolva!
Durván emelkednének a termékdíjak, 30-ról 35 százalékra nő az eva, ha egyáltalán marad az adónem, a bioetanol jövedéki adója majdnem megduplázódna, jönne a közlekedési adó fideszes és KDNP-s módosító indítványok alapján. Nem sújtaná viszont chipsadó a Túró Rudit és a kakaóitalport, de a lekvárokat és a szörpöket igen.
Vágólapra másolva!

A kormány 450 milliárd forinttal növelné az adóterheket a benyújtott adócsomagjával, de fideszes és kereszténydemokrata országgyűlési képviselők a beadott módosító javaslatokkal százmilliárd forintnál is nagyobb összeggel még tovább emelnék az adóbevételeket.

A legnagyobb hatású az a közlekedési adó lenne, amelyet vállalkozásokra vetnének ki, és lényegében a most is hatályban levő iparűzési adót másolná le, de a mérték nagyvárosokban egy, más településeken fél százalék lenne az iparűzési adó maximális kétszázalékos mértékével szemben. Az ebből befolyó, az [origo] számítása szerint minimum százmilliárd forintos bevételt a tömegközlekedés finanszírozására használná a kormány, vagyis lényegében a BKV-hoz, a MÁV-hoz, a Volánokhoz kerülne a pénz.

A kormánypárti honatyák néhány adónövelő terve ismertté vált szerdán és csütörtökön, így például az, hogy Koszorús László eltörölné az evát, L. Simon László 25 százalékos "pornóadót" vezetne be, a mainál lényegesen szabadabbá tenné az önkormányzati adókivetést Rogán Antal, és ugyanő 27 százalékos szociális hozzájárulási adóra nevezné át a most 27 százalékos tb-hozzájárulást. Ezzel már nevében is adóvá alakítanák a korábban még járulékként szereplő költségvetési bevételt.

Mindennek azért van jelentősége, mert az adó törvényi értelmezése nem jogosít fel semmilyen ellenszolgáltatásra, a járulék viszont igen. Azzal, hogy az egykori tb-járulék már nevében és törvényileg is adó lesz, Rogán valószínűleg az Alkotmánybíróság magán-nyugdíjpénztári ügyben hozott esetleges elmarasztaló ítéletét akarja kivédeni. Mint az [origo] megírta, az AB előtt van egy olyan határozattervezet, amely kimondaná, hogy a kormány akaratával szemben a magánnyugdíjpénztárban maradóknak is jár idős korukban a nyugdíj, hiába is nevezte át a kormány a tb-járulékot tb-hozzájárulássá.

A vállalkozóknak fájni fog, még jobban

A már eddig ismerteken felül is több érdekességet rejtenek a kormánypárti módosítók. A KDNP-s Seszták Miklós nem törölné el az evát, hanem 30-ról 35 százalékra emelné az adókulcsát egyik módosítójával. Egy másikkal pedig kimondaná, hogy a mostani 25 milliós éves bevételi határ 30 millió forintra tolódna, vagyis ekkora bevétel után lehet evázni.

Koszorús László jegyzi a leghosszabb, 37 oldalas módosítót, amivel a komplett termékdíjtörvényt átírná. Ennek keretében lényegesen növelné a termékdíjakat. A módosítóban megtalálható táblázat lényegében megegyezik az [origo] által ismertetett verzióval. Annyi változás történt az azóta eltelt három hónapban, hogy a nem kereskedelmi csomagolószereknél és a reklámhordozó papírnál még nagyobb mértékben emelnék a termékdíjakat, egyedül pedig a kereskedelmi célú műanyag csomagolás díját mérsékelnék 60 forintra kilónként az eredetileg gondolt 150 forint helyett. A díjnöveléssel megháromszorozódna, 21-ről 60 milliárd forintra nőne az állami termékdíjbevétel.

Az üzleti szféra számára további rossz hír lehet, ha elfogadja a parlament azt a javaslatot, hogy a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozások maguk után a mostani havi 5100 forint helyett nem a kormányzati tervekben szereplő 5400, hanem 6390 forintot legyenek kénytelenek egészségügyi szolgáltatási járulékként befizetni.

A kedvezményesen adózó béren kívüli juttatások (például a munkavállalónak megtérített helyi bérlet, vagy évi 500 ezer forintig a SZÉP-kártyára utalt összeg) után a kormány nem akart egészségügyi hozzájárulást, sem tb-járulékot kivetni. (Csak a normál, 16 százalékos személyi jövedelemadó terhelné ezeket a juttatásokat.) Koszorús László azonban igen, 10 százalékosat.

Chipsadó Túró Rudira nem, lekvárra igen

Javában zajlik a chipsadó körüli harc. Már eddig is éles lobbitevékenység ment a háttérben, de most módosító indítványok formájában is láthatóvá válik mindez. Font Sándor a kakaóitalra, tejitalra, Túró Rudira, túróra nem vetne ki chipsadót, szemben a kormánnyal. Koncz Ferenc a kakaóitalport is mentesítené a chipsadó alól. Font azonban az alacsony gyümölcstartalmú lekvárokat és szörpöket megadóztatná.

Van néhány módosító, amely a kormány adóemelési tervéből kicsit visszavesz, de még így is tehernövelés következne be. Ilyen például Rogánnak az az indítványa, amely a gépjárműszerzési illeték növelésének mértékét enyhíti. Sesztákkal közösen pedig egy másik regisztrációsadó-táblát látna szívesen Rogán, amely összhatásában, a regadóbevétel húszszázalékos növelésének céljából nem vesz vissza, csak máshogy kívánja ezt elérni: az alacsony hengerűrtartalmú és környezetbarát autóknál kevésbé, a nagy hengerűrtartalmú autóknál és a környezetszennyezőknél jobban emelné az adótételeket.

Az autósok életét további két módon is érintik a beadott kormánypárti indítványok. Rogán megtartaná a negyedéves bevallást a cégautóadónál, így az állam elesne a remélt félmilliárd forintos kamatnyereségtől. Koszorús László a nyár elején még adómentes bioetanol jövedéki adóját a mostani 40 forintról 70 forintra emelné literenként.

A módosítók sorsa a november 14-i és a 21-i héten dől el, akkor tartják a parlamentben a módosítókról a szavazást és az adócsomag zárószavazását.