Lenyomták áraikat a kgfb-t kínáló biztosítók

Vágólapra másolva!
Vasárnap tették közzé a hazai biztosítók a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás jövő évre vonatkozó díjait. Ebből kiderül, hogy a biztosítók jóval nagyobb engedményeket tettek, mint azt előzetes nyilatkozataik, vagy a károk alakulása indokolttá tette volna - írja a Biztositas.hu. Ez azt jelenti, hogy a kgfb elvileg jelentősen olcsóbbá válhat, ugyanakkor az új baleseti adó növeli a költségeket.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől indul a kgfb-kampány, a biztosítók között komoly verseny kezdődhet. A vasárnap közzétett jövő évi biztosítási díjak jóval alacsonyabbak a vártnál. A kampány előtt még átlagosan 5 százalékosra várt áresés helyett úgy tűnik újabb 10-15 százalékos árzuhanásról beszélhetünk, de nem ritkák az ennél nagyobb kedvezmények sem. A tizenöt társaság közül nem akad olyan aki, legalább 5 százalékkal ne csökkentette volna átlagos díjait és többen is vannak, akik 20-25 százalékos árcsökkentést alkalmaztak - derül ki a Biztositas.hu gyorselemzéséből.

A rendkívüli árengedményeknek az az oka, hogy a most következő kampányban évekre eldőlhet, melyik biztosító, hány kötelező biztosítási ügyfelet kezel majd a jövőben. A mostani áreséssel mélypontjukat elérő kötelező díjak, a dráguló üzemanyagok és a Baleseti Adó miatti várható rendkívüli ügyfélérdeklődés könnyen a piac újrafelosztásához vezethet. Egyre több az internetes kedvezmény, a 15 biztosítóból 9 ad ilyen kedvezményt, amelynek összege akár az alapdíj felét is elérheti.

A kedvezményekre azok lesznek jogosultak, akik vállalják, hogy - az idén várhatóan a 15 ezer forint átlagos díjra mérséklődő - kötelező biztosításuk díját, éves díjfizetési gyakoriság mellett átutalással vagy bankkártyás fizetéssel teljesítik.

A jelentős díjcsökkentésekkel szemben ugyanakkor megjelenik a január elsejétől fizetendő baleseti adó. A díjakra rakódó mintegy 30 százalékos adó 5-6 ezer forint többletteherrel jár majd a személygépjármű tulajdonosok számára. A baleseti adó egyelőre nem egy elfogadott jogszabály, vagyis hivatalosan a pénzügyi intézmények sem számolhatnak vele. A várhatóan januártól életbe lépő baleseti adót azonban akkor is ki kell fizetni, ha még idén vált valaki szolgáltatót, vagyis jövőre megemelkedő díjakkal kell számolniuk az autósoknak. Emiatt a biztosítók attól tartanak, hogy ha az adó miatt januártól díjat emelnek, akkor megszaporodnak majd a hozzájuk érkező fogyasztói panaszok.

A Biztosítás.hu az adócsomag-tervezet alapján először azt becsülte, hogy összességében 25 százalék körül alakulhat a kötelező díjak emelkedése, mert bár a baleseti adó 30 százalék körüli díjemelést indokolna, a biztosítók 5 százalék körüli díjcsökkentése mérsékli a díjakat. Az első becslés személygépjárműveknél 7 ezer, teherautóknál 30-80 ezer forinttal emelkedő díjakról szólt.

Azok, akik jelenlegi biztosításuknál kedvezőbbet találnak és januári évfordulós a szerződésük, december 1-jéig mondhatják fel biztosításukat - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A 2011. második negyedéves adatok szerint a hazai piacon 4,12 millió kgfb-szerződést tartananak nyilván. A 2010. január elseje óta hatályos jogszabály szerint a törvény életbe lépését követően megkötött szerződések évfordulója már nem a naptári év vége, hanem a biztosítás megkötésének napja. A biztosítók becslése szerint 700-800 ezer kgfb-szerződés évfordulója már nem január elseje, ugyanakkor az autósok túlnyomó többségének többségének továbbra is a november áll rendelkezésére arra, hogy ha kedvezőbb feltételeket talál és váltani szeretne, fel tudja mondani meglévő szerződését és december 31-ig új biztosítást tudjon kötni - olvasható a MABISZ közleményében.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás szolgáltatóját évente egyszer, az év végi időszakban választhatják meg az autótulajdonosok (kivéve az adott évben autót vásárlók). Ekkor a biztosítók kemény versenybe kezdenek az ügyfelekért, amely évről évre lejjebb szoruló díjakhoz vezetett az elmúlt években.

A Biztositás.hu az [origo] szolgáltató partnere.