"Lakni szeretnék, meg fizetni, ez olyan nagy kérés?" - devizahitelesek a mentőakciókról

Vágólapra másolva!
A devizahiteleseknek segítséget ígérő, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel is tárgyaló szervezet rendezvényén megjelenő adósok többségének elege van az ígéretekből, a konkrétumokat hiányolják. Szerintük nem kell senkit megmenteni, valódi segítség kellene. Riport.
Vágólapra másolva!

"Megpróbálunk végtörleszteni, de nem lesz könnyű" - mondta az [origo] munkatársának Scsaurszki Péter mérnök. Egyik családtagjának van hitele, helyette ment el a Hiteltársulás nevű szervezet pénteki rendezvényére.

"A hitelt a lányom vette fel, bevállaltuk, hogy a törlesztőrészlet akár ötven százalékkal feljebb menjen, de ennél jóval nagyobb ma a többletteher. Nem lett volna szabad engedélyezni, hogy a bankok olyan szerződéseket írassanak alá az adósokkal, amelyek lehetővé tették az ilyen mértékű havi többletterhet" - mondta el.

Szerinte egy nonprofit bank létrehozása lehetne a megoldás, amely vállalható áron ad hitelt. "Én megelégszem azzal, hogy a megtakarított pénzemre vigyáznak, és az megőrzi az értékét. A pénz fialtatása helyett sokkal jobb lenne, ha amikor bajban vagyok, kedvező feltételekkel, azaz alacsony kamattal kapjak kölcsönt" - mondta Scsaurszki Péter. (Egy bank létrehozásához kétmilliárd forint tőkére van szükség, és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedélyezi a bankalapítást, ha emellett minden egyéb is rendben van - a szerk.)

A Hiteltársulás célja, hogy a devizahiteleseknek segítséget nyújtson. A szervezet vezetőjét, Doubravszky Györgyöt hétfőn Matolcsy György miniszter is fogadta.

Fotó: Mudra László [origo]
Doubravszky György, az ötlegazda - a rendezvényen készült képek galériáját a képre kattintva nézheti meg

Az [origo] munkatársának nyilatkozó, devizahitellel rendelkező résztvevők mindegyike azt mondta, hogy fizet, amíg tud, nem vár csodát, csak normális segítséget. Olyat, amelynek köszönhetően az eredeti törlesztőrészletnél akár magasabb lesz a havi teher, de az ne változzon. "Szerintem ez a frankhitelcirkusz nagyon sok mindenkinek felnyitotta a szemét, most már nagyon megnézik az emberek, milyen feltételekkel adósodjanak el" - mondta név nélkül az egyik látogató, aki többedmagával azt hiányolta, hogy nem találkozott olyan segítséggel, amely reális, és a konkrét kiadásokról szól. "Ígéretből van elég, azokból nem kérek" - tette hozzá.

Webbank irreális kamatokkal?

Doubravszky György az előadásában ismertette, hogy céljuk egy állami és civil együttműködésen alapuló internetalapú, fiókok nélkül működő bank létrehozása, amely a piacinál jobb feltételekkel nyújt hitelt. A megalapítandó bank első körben a vezető által jó hiteleseknek nevezett ügyfelekre, majd a "kicsit" problémás adósokra számít, ezt követően a leginkább rászorultakon segítenének. Ha elég ügyfél lesz és gyors lesz a növekedés, akkor - állami és civil kontroll mellett - Doubravszky szerint a tőzsdére is be lehetne vezetni a bankot.

A szervezet vezetője az [origo] konkrétumokat firtató kérdéseire nem tudott pontos válaszokat adni, arról érdeklődtünk, mikor alakulhat meg a bank és milyen feltételekkel kaphatnak majd hitelt az ügyfelek. A szervezet vezetője - aki előadásában hangsúlyozta, hogy ő nem közgazdász, hanem mérnök - azt mondta, egyelőre elindult az együtt gondolkodás, ennek keretében került sor a nemzetgazdasági miniszterrel folytatott tárgyalásra, de a feltételek kidolgozása még folyamatban van. A szervezet korábbi vezetője és a rendezvény egyik előadója, Makkos Albert közölte, hogy 7,5 százalékos kamaton szeretnének forinthitelt biztosítani. Ez az érték Országos Takarékszövetkezeti Szövetség szerint irreálisan alacsony szint. Más, az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó szerint ahhoz, hogy lejjebb menjenek a kamatok, stabilabb gazdasági környezet és az országkockázat jelentős csökkenésére lenne szükség.


"Megmenteni nem kell a hiteleseket, de kinyírni se. Olyan helyzetet kéne teremteni, hogy fizethessék a hiteleiket. Nekem fontos, hogy megoldást találjak, ezért hallgatok meg és olvasok el mindent, ami előremutató lehet. Amiről itt beszéltek, a webbank, letisztult gondolatnak tűnik, de még nem tudom a feltételeket. Ezekre pedig szükség lenne, mert csak úgy tudok dönteni egy-egy megoldás mellett. Valamilyen lépésre pedig szükség van, mert a törlesztőrészletem 10 ezer forint híján a duplája, mint amikor felvettem" - mondta Tóth Éva, a rendezvény egyik látogatója. Azt is közölte, nem vár ajándékot senkitől, szeretné fizetni a hitelét továbbra is, ahogy annak idején elkezdte. "Ki akarom fizetni a törlesztést, ez a lényeg, de normális áron" - tette hozzá. Tóth Éva azt is elmondta, "érdeklődtem a bankomban, hogyan tudnám mérsékelni a törlesztőrészletet, de válaszképes emberrel nem találkoztam. "Nem tudták elmondani a mindennapi ember szintjén, miért kell nekem többet fizetni, ahogy azt sem, milyen megoldásokkal csökkenthető a részlet" - tette hozzá.

Fotó: Mudra László [origo]
Konkrét segítséget várnak a devizahitelsek - a rendezvényen készült képek galériáját a képre kattintva nézheti meg

Sok az ígéret, kevés a szám

"A kormány ígért mindenfélét, vannak szervezetek, amelyek szintén. Sokan beszélnek arról, hogy így, meg úgy, de számszerűsített megoldást nem tett le senki az asztalra. Arról beszélek, hogy mondják meg, mennyi lenne a törlesztés, ha maradok a frankhitelben vagy ha átmegyek forintba, és a feltételek maradjanak úgy húsz évig - mondta egy harminc év körüli férfi, aki név nélkül nyilatkozott, mondván, a pénzügyeit nem szeretné kiteregetni. Hozzátette, nincs elkeseredve. "Nem kell engem megmenteni, fizetek, akár többet is, mint a hitel indulása után, de nem a dupláját. "Csak lakni szeretnék, meg fizetni, ez talán olyan nagy kérés?" - fogalmazott egy másik, szintén név nélkül nyilatkozó nő.

Egy másik látogató, szintén név nélkül, azt mondta, tud a végtörlesztésről, de nem tudja kifizetni, ezért forinthitelből próbálja megoldani a kérdést.

"Eddig két bankban jártam, az egyik, amelyiknél a hitelem van, a mostanihoz hasonló törlesztőrészletű hitelt ajánlott forintban. A másikban valamivel alacsonyabb lenne. Még fogok keresgélni, mindenre vevő vagyok, amivel csökkenthető a havi teher" - mondta.