A Tescót és az Auchant is megbüntette a mezőgazdasági szakhivatal

Tesco, hipermarket, szupermarket, bevásárlás
Vágólapra másolva!
Többek között a beszerzési ár alatti forgalmazásért és a beszállítók hátrányos helyzetbe hozásáért kapott öt kereskedelmi lánc összesen több mint háromszáz millió forintos büntetést. Az Auchan és a Reál például nagyobb árengedményt kért beszállítóitól, mint amit később a vevőknek biztosított.
Vágólapra másolva!

A beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt összesen 345 millió forintra bírságolt öt kereskedelmi láncot a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal - írja a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye.

A megbüntetett kereskedelmi egységek között van az Auchan, a Tesco , az Aldi, a Reál, valamint a Rossmann. Az Auchant és a Reált többek között azért büntették meg, mert a két cég nem tett eleget fizetési kötelezettségének a szabályos, 30 napos határidőn belül, ezzel pedig hátrányos helyzetbe hozták beszállítóikat. Ezen kívül hosszabb időn keresztül kérték egyes partnereiktől, hogy termékeiket olcsóbban adják el, mint azt az üzleteikben meghirdetett akcióik időtartama indokolta volna. Az akciókkal összefüggő másik szabálysértés, hogy nagyobb árengedményt kértek a beszállítóktól, mint amit később a vevőknek biztosítottak. A két élelmiszerlánc ténylegesen nem nyújtott szolgáltatásért is díjat számolt fel.

A Rossmannt többek között a 30 napon túli kifizetésekért, a beszállítók által nyújtott engedmények nem teljes körű továbbadásáért, és azért bírságolták meg, mert tiltott szolgáltatásokért számítottak fel díjat. A Tesco és az Aldi beszerzési ár alatti forgalmazás miatt kapott büntetést.

A hatóság indoklása szerint azért milliós nagyságrendűek a bírságok, mert a szabálytalanság nagyon sok beszállítót érintett és folytatólagos volt. Mindegyik milliós bírsággal sújtott cég kérte a bíróságtól az MgSzH határozatának felülvizsgálatát.