K&H: Hatéves mélyponton a kisvállalkozások beruházási kedve

Vágólapra másolva!
A hazai kisvállalkozások alig több mint fele gondolkodik fejlesztésben, ezzel az elmúlt hat év során nem tapasztalt mértékkel csökkent azoknak a cégeknek az aránya, amelyek valamilyen beruházást terveznek a következő egy évben - derül ki a K&H Bank felméréséből.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a hazai kis- és középvállalkozások átlagosan 55 százaléka tervez valamilyen beruházást, ami újabb 5 százalékpontos csökkenést jelent az előző negyedév adataihoz képest - derül ki a K&H Bank reprezentatív felméréséből, melynek során mintegy 700 kkv-vezetőt kérdeztek meg.

A legnagyobb arányban továbbra is informatikai fejlesztésre készülnek a kkv-k, ezt követi a gépekbe, berendezésekbe és a gépjárművekbe való beruházás. Ezeknél - a vizsgált beruházási célok közül egyedüliként - enyhe növekedés is megfigyelhető.

A tervezett beruházásokat tekintve jelentős különbségek vannak az egyes szektorok között. A legkisebb beruházási hajlandóság a kereskedelemben figyelhető meg, míg a mezőgazdasági cégeknél a legnagyobb. Az agrárvállalkozások esetében a gépek, berendezések beszerzése, korszerűsítése a fő beruházási terület, mintegy 57 százalék tervez ilyet a következő egy évben.

Az ipari cégek számára szintén a gépek, berendezések beszerzése a fő beruházási terület, nagyjából minden negyedik vállalkozás jelölte meg célként. A szolgáltatócégek mintegy 54 százaléka tervez valamilyen beruházást a következő egy év során. A szektorra főként az informatikai beruházások jellemzőek, durván minden harmadik vállalkozás tervez ilyet.

A cégek piacbővítési szándékai kis mértékben változtak az elmúlt negyedévben. Szeptemberben 37 százalék mondta, hogy új piacot keres termékének, szolgáltatásának, és csupán 3 százalékuk tervez profilváltást. Összességében a kkv-k 25 százaléka foglalkozik termékfejlesztéssel, ez az arány a kereskedelemben lényegesen magasabb, mintegy 32 százalék.