Transparency: Kínai és orosz cégek fizetnek a legtöbbször kenőpénzt

Vágólapra másolva!
A leggyakrabban a kínai és az orosz, a legritkábban pedig a holland és a svájci cégek fizetnek kenőpénzt a Transparency International vesztegetési indexe szerint.
Vágólapra másolva!

Egy harminc ország több mint háromezer vállalatvezetőjét felölelő, a Transparency International (TI) által szervezett felmérés szerint az orosz és a kínai illetőségű cégek fizetnek leggyakrabban kenőpénzt egy sikeres üzletkötés érdekében. A TI által kalkulált vesztegetési indexről a korrupcióellenes szervezet magyar honlapja számolt be. A felmérés során 100 magyar vállalatvezetőt is megkérdeztek, de a magyar cégek kenőpénz fizetési hajlandóságát nem vizsgálták.

A vesztegetési index huszonnyolc, a közvetlen külföldi befektetéseik, valamint a regionális jelentőségük alapján kiválasztott országot rendez sorba aszerint, hogy a vállalataik milyen valószínűséggel és milyen gyakran fizetnek kenőpénzt. A felmérés szerint míg az orosz és a kínai cégek fizetnek a legtöbb kenőpénzt, addig a megvesztegetési hajlandóság a holland és a svájci cégek esetén a legkisebb. A jelentés szerint az orosz és kínai vállalatok globális térnyerésével hatást gyakorolnak a korrupcióval kevésbé átitatott piacokra is.

A Transparency magyar honlapján lévő cikk kitér arra is, hogy a G20 országai közös kenőpénz ellenes stratégiát dolgoztak ki, a stratégiát pedig a G20 csütörtöki találkozóján Cannes-ban hagyhatják jóvá.