A görög pénzügyminiszter ellenzi a népszavazást

Vágólapra másolva!
Evangélosz Venizelosz görög pénzügyminiszter szerint az euróövezeti tagság a görög nép "történelmi vívmánya", melyet nem szabad kétségbe vonni egy népszavazással. Továbbra sem tisztázott azonban, hogy pontosan milyen kérdésről szavaznának a görögök december elején.
Vágólapra másolva!

A görög pénzügyminiszter, Evangélosz Venizelosz azt mondta csütörtökön, hogy országának euróövezeti tagsága nem függhet egy népszavazás eredményétől - írja a Bloomberg gazdasági hírügynökség.

A miniszter szerint az euróövezeti tagság a görög nép "történelmi vívmánya", melyet nem szabad kétségbe vonni egy népszavazással. Angela Merkel német kancellár órákkal a G20-as csoport cannes-i csúcstalálkozója előtt azt mondta újságíróknak, hogy a népszavazás kérdése nem kevesebb, mint hogy a görögök akarnak-e euróövezeti tagok maradni, vagy sem.

Várhatóan december 4-én tartják a pénzügyi csomagról korábban bejelentett népszavazást Görögországban. Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök szerda este a franciaországi Cannes-ban, a csúcs előtt tartott tanácskozás után - Merkelhez hasonlóan - azt hangoztatta, az a szavazás tárgya, hogy Görögország az euróövezetben kíván-e maradni. A kormányfő elmondta azt is, hogy a népszavazásra bocsátandó kérdést még nem határozták meg pontosan.

Forrás: MTI/EPA/Peer Grimm

Angela Merkel a tanácskozás után úgy nyilatkozott, hogy Németország és Franciaország akkor sem mond le az euróról, ha a görög nép úgy dönt, hogy kilép az euróövezetből. "Azt tiszteletben fogjuk tartani, de mi nem mondunk le az euróról" - hangsúlyozta a német kancellár. Hozzátette, hogy arra is felkészültek, hogy Görögország kilép az euróövezetből, de a két ország szeretné továbbra is segíteni Athént. "Görögországgal vagy nélküle, az eurózóna stabilitásában vagyunk érdekeltek" - fogalmazott.