Papandreu visszakozott, elmaradhat a görög népszavazás

Vágólapra másolva!
Egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök esetleges lemondásáról csütörtökön délután. A kormányfő távozásának hírére az európai tőzsdeindexek erősödni kezdtek abban bízva, hogy elmarad a decemberre tervezett népszavazás az uniós mentőcsomagról. Egyes hírek szerint Papandreu miniszterelnök marad, de visszakozott, és valószínű, hogy nem tartják meg a népszavazást, sőt az is elképzelhető, hogy átmeneti kormány alakul.
Vágólapra másolva!

A görög népszavazás által okozott válságról a híreket percről percre ebben a cikkünkben követheti.

Bár a brit BBC csütörtökön délután arról írt, hogy még a csütörtöki napon felajánlja lemondását Jeórjiosz Papandreu, a görög kormányfő valószínűleg marad pozíciójában. A görög kormány csütörtökön rendkívüli ülést tartott, amelyen a BBC szerint négy miniszter is lemondásra szólította föl Papandreut. Köztük volt Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter is, aki korábban közölte, nem támogatja a miniszterelnök népszavazási terveit. A görög állami televízió szerint Papandreu végig kitartott amellett, hogy nem mond le. A Guardian információ szerint olyan hírek szivárogtak ki a görög kormány válságüléséről, hogy Papandreu elfogadta, nem lehet népszavazásra bocsájtani az uniós mentőcsomag kérdését, mert a referendum veszélyeztetheti Görögország jövőjét.

A görög kormánypárt egyik képviselője szerint két komoly lépés is történt a válságtanácskozáson - írja a Guardian. "Papandreu, úgy tűnik, visszalépett a népszavazástól, miközben Antonisz Szamarasz közölte, hogy támogatja az uniós mentőcsomagot". Szamarasz korábban azt mondta, hogy az uniós mentőcsomag csak "még mélyebbre taszítja Görögországot a recesszióba".

A Reuters értesülése szerint harminc görög képviselő, kormánypártiak és ellenzékiek vegyesen, aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben nemzeti egységkormány felállítását kérték. Papandreu görög kormányfő a görög közszolgálati tévé szerint beleegyezett egy átmeneti kormány létrehozásába. Az új kormány tagjai szakértők lennének, és addig vezetnék az országot, amíg a Görögországnak szánt mentőcsomagra igent mond az Európai Unió. A tervek szerint ezt követően tartanának választásokat Görögországban.

A népszavazás elmaradásának híre erősítette a piacokat

Az európai piacok ledolgozták korábbi veszteségeiket, a főbb indexek visszapattantak pozitív tartományba a görög népszavazás esetleges elmaradásának hírére. A német DAX 2,9 százalékkal, a francia CAC 40 3,1 százalékkal erősödött. A befektetők annak örülnek, hogy ha elmarad a népszavazás, akkor megszűnik a görög államcsőd egyik fontos bizonytalansági eleme.

Forrás: AFP/Georges Gobet
Csütörtökön felmerült Papandreu lemondása is.

Korábban Papandreu péntekre bizalmi szavazást kért maga ellen, miközben támogatói száma egyre csökken. Csütörtökön két újabb szocialista képviselő közölte, hogy nem fog a kormány mellett voksolni, így a háromszáz tagú törvényhozásban Papandreu támogatóinak száma százötvenre apadt.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a görög kormány az összeomlás szélén áll, ugyanis egyre több, már öt kormánytag (köztük a pénzügyminiszter) sem támogatja Papandreu népszavazási tervét az uniós mentőcsomagról. Az eurózóna vezető politikusai korábban kijelentették, hogy addig nem adnak pénzt, amíg a görögök nem döntik el, maradnak-e az eurózónában.

A görög politikát két politikuscsalád uralta az elmúlt évtizedekben. Papandreu nagyapja és édesapja is volt miniszterelnök. A PASZOK-ot a kormányfő édesapja, Andreasz Papandreu alapította. Jeórjiosz Papandreu elődjének, az Új Demokrácia színeiben megválasztott Kosztasz Karamanlisznak pedig a nagybátyja alapította meg a pártot. A legutóbbi, 2009. októberi választáson is ez a két párt szerepelt a legeredményesebben: a PASZOK a szavazatok 44, az Új Demokrácia pedig a 33 százalékát szerezte meg. Mögöttük jelentősen lemaradva a kommunista párt végzett kevesebb mint 8 százalékos támogatottsággal.