Több mint negyvenmilliárd forint áfát akartak elcsalni az idén

Vágólapra másolva!
Az adóhatóság szerint az áfacsalás a legnépszerűbb az adócsalók között, de több mint százan, mintegy 1,8 milliárd forintot igyekeztek megszerezni úgy, hogy a megengedettnél több adókedvezményt vettek igénybe vagy jogellenesen igényeltek vissza nagy összegeket.
Vágólapra másolva!

Novemberig 1300 személyt jelentett fel adócsalás miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - írta a Magyar Nemzet. A pénzt az adóhatóságtól kapott információk szerint főképp áfacsalók tették volna zsebre: az adóhatóság több mint ezer személy ellen tett feljelentést, az érintettek a gyanú szerint 40 milliárd forint áfát nem utaltak át az adóhatóságnak.

Az idén eddig csaknem száz személy bukott le szja-csalás miatt, az érintettek több mint 1,8 milliárd forintot igyekeztek megszerezni úgy, hogy a megengedettnél több adókedvezményt vettek igénybe vagy jogellenesen igényeltek vissza nagy összegeket.

A társasági adóval összefüggésben október végéig 34 személyt ért visszaélésen a hatóság, az elcsalt adó nagysága megközelítette a 700 millió forintot.

A társadalombiztosítási járulék befizetését 89 személy szerette volna törvénysértő módon megkerülni, egy-egy elkövető átlagosan 5 millió forint járulékot nem utalt át az államkincstárnak, így mintegy félmilliárd forinttal rövidítették volna meg az államkincstárat.

Jövedéki visszaélés miatt 85 esetben indított büntetőeljárást a NAV október végéig, a bűncselekmények elkövetői 120 millió forintnyi közteher megfizetése alól akartak kibújni - olvasható a lapban.