Mégis adnának pénzt a britek az eurómentésre

Vágólapra másolva!
Közvetve segítene az adósságválság által legjobban sújtott államoknak az Egyesült Királyság. A brit kormányfő a BBC szerint arra készül, hogy a kétnapos cannes-i G20-csúcson bejelenti, hogy országa hajlandó több pénzt befizetni a Nemzetközi Valutaalap kasszájába.
Vágólapra másolva!

A brit kormány felkészült arra, hogy több pénzt fizessen be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kasszájába, hogy így segítsen az eurózóna adósságválsággal küzdő országainak - tudta meg a BBC. A brit közszolgálati médium internetes oldalán azt írja, hogy ezzel a lépéssel közvetve, a brit adófizetők is segíthetnek az eladósodott Görögoszágnak, Olaszországnak és Spanyolországnak.

David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön a cannes-i G20-csúcson tárgyal több nyugat-európai vezetővel az európai adósságválságról. A francia Riviéra egyik legelegánsabb üdülőhelyén tartandó kétnapos konferencián a mintegy háromezer résztvevő mellett ott lesz a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank delegációja is. Az esemény megrendezésének költsége 20 millió euró körül lesz.
Az 1999-ben életre hívott G20-csoport a 19 vezető ipari, illetve küszöbországot, valamint huszadikként az Európai Uniót tömöríti.

David Cameron korábban kizárta, hogy Nagy-Britannia közvetlen módon támogasson bármilyen eurómentő csomagot. A BBC beszámolója szerint Nagy-Britannia jelenleg az IMF 950 milliárd dolláros hitelezési kapacitásának 46 milliárd dollárnyi részét adja.

Szerdán a francia elnök és a német kancellár arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő, nyolcmilliárd eurós kölcsönt visszatartják a december 4-ei, görögországi népszavazásig. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy szerda este külön megbeszélést folytatott a görög kormányfővel, hogy meggyőzzék, ne lebegtesse tovább az eurózónából való kiválást.

Az adósságválságról itt olvashat bővebben.