Népszabadság: Új adó jöhet az eva helyett

számla, áfa, eva, számlaadási kötelezettség, adó, adózás
Vágólapra másolva!
Fideszes és KDNP-s politikusok is azt valószínűsítik a Népszabadság információ szerint, hogy új adónem lép az eva helyébe. Az eva kérdésében konfliktus alakult ki a nemzetgazdasági miniszter és a Fidesz-frakció között. A Fidesz frakciója hétfői ülésén fogja kialakítani álláspontját a kérdésben.
Vágólapra másolva!

Az eva helyett új adónemet vezet be a kormány, hogy megelőzze az átláthatatlan számlázás visszatérését - értesült a Népszabadság kormányzati körökből. A lap szerint az eva megszűnésének esetére ezt valószínűsítik fideszes és KDNP-s politikusok is. Arra a kérdésre, hogyan kell ezt elképzelni, a lap nem kapott választ.

A Népszabadság úgy tudja, kérdéses, hogy a frakciószövetség hétfői zárt tanácskozásán fel tudják-e oldani a fideszes és kereszténydemokrata képviselők azt az éles politikai konfliktust, amely Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Lázár János között kialakult. A lap által megkérdezett kormánypárti politikusok nem emlékeznek arra, hogy a tavalyi választások óta a Fidesz-frakció ilyen nyíltan szembemenetelt volna egy kormányzati állásponttal, mint most az eva megszüntetése ügyében.

A Fidesz frakcióvezetője szerdán az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában még azt mondta, meg kell tartani az egyszerűsített vállalkozói adót, de annak sorsáról a képviselőcsoportnak és a kormánynak kell majd megállapodnia. Giró-Szász András kormányszóvivő egy nappal később azt mondta, a kabinet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatára, az adóegyszerűsítést szem előtt tartva döntött úgy, hogy támogatja az eva megszüntetését a jövő év elejétől.

Fideszes képviselők azt valószínűsítették, hogy a Fidesz-frakció többsége - Lázár János frakcióvezetőhöz hasonlóan - azon a véleményen van, hogy az evát nem lehet azonnal megszüntetni, de a kétlépcsős, 2013-ra tervezett esetleges kivezetés sem túl népszerű a körükben.

Pálffy István, a KDNP-frakció szóvivője a lap kérdésére, hogy a KDNP a megszüntetés mellett vagy ellene szavaz, azt mondta: "először is őszintén kellene beszélni arról, hogy az evával mi a probléma, és ha alkalmat is ad a trükközésre, az milyen mértékű". Szerinte sokkal több hatástanulmánnyal, háttérszámítással kellene megalapozni a megszüntetés tervét, "hiszen mégiscsak 140-180 milliárd körüli" összegről van szó.

Koszorús László fideszes országgyűlési képviselő a múlt héten kezdeményezte az egyszerűsített vállalkozói adó megszüntetését az adótörvényekhez múlt héten benyújtott egyik módosító indítványában, Seszták Miklós kereszténydemokrata képviselő ugyanakkor a 30 százalékos evakulcsot 35 százalékra emelné.

Korábbi cikkünkben egy adószakértő azt nyilatkozta, hogy szerinte az eva eltörlésével a vállalkozások ugyanúgy fizetnék tovább a rájuk érvényes adókat, mint ahogyan eddig tették az evával, nem fognak csődbe menni. Ugyanakkor két másik adószakértő azon a véleményen volt, hogy az evázók közül sokan a szürkegazdaságba menekülnek majd, bevételük egy részét elköltségelik, és visszatérhet az átláthatatlan számlavásárlási időszak.