A svájci gazdaság recesszióját, illetve a deflációt elkerülendő a svájci központi bank (SNB) kész további intézkedésekre a frank erejének gyengítésére - jelentette ki az SNB elnöke vasárnap, az "NZZ am Sonntag" hasábjain.

"A frank ereje idővel gyengülni fog. Ha viszont ez nem következik be, az deflációs folyamatokhoz vezethet, és erősen megterheli a svájci gazdaságot" - közölte egy vasárnap megjelent interjúban a svájci központi bank (SNB) elnöke. Philipp Hildebrand hozátette: ennek elkerülésére a svájci jegybank kész további intézkedésekre a frank erejének gyengítésére.

A Neue Zürcher Zeitung am Sonntag  hasábjain a jegybankelnök úgy fogalmazott: "Ha a gazdasági kilátások és a deflációs folyamatok ezt megkövetelik, készek vagyunk további intézkedéseket hozni".

Arra a kérdésre, hogy a frank euróhoz viszonyított árfolyamküszöbét 1,30-ra módosítanák-e, csak annyit mondott, hogy figyelik a gazdasági mutatókat, és szükség esetén beavatkoznak. Svájcban két hónapja 1,20 svájci frankban határozták meg ezt a küszöböt. 

Az SNB elnöke szerint a svájci gazdaság a második félévben legjobb esetben is csak stagnál, sőt kissé zsugorodhat is. Az idei év egészére Hildebrand "jó 1,5 százalékos" növekedéssel számol, jövőre pedig "még a legjobb forgatókönyv szerint is" csupán szerény mértékű bővülést vár.

A svájci jegybank korábbi beavatkozásáról szóló cikkünket itt olvashatja.