Adótartozás miatt félmilliárd forintnyi kínai árut foglaltak le a vámosok

Vágólapra másolva!
Hétkamionnyi kínai árut foglaltak le a vámosok hétfő éjjel Budapesten, mert egy cipőt és ruhát forgalmazó kereskedő korábban a Szlovákiában vámkezelt termékek után nem fizette meg az áfát.
Vágólapra másolva!

Adótartozás fejében hétkamionnyi, 470 millió forint értékű kínai árut foglaltak le a vámosok hétfő éjjel több budapesti kerületben, mert az érintett cég korábban a Szlovákiában vámkezelt termékek után nem fizette meg az általános forgalmi adót, és az árut így értékesítették Magyarországon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) keddi közleményében azt írta: a szállítmány egy olyan kereskedőhöz érkezett, akinél korábban már több mint 300 milliós adókötelezettséget állapítottak meg a revizorok (ez mintegy 237 millió forint adóhiányból és 119 millió késedelmi pótlékból és bírságból adódott össze).

A cipőt és ruhaneműt forgalmazó kereskedőről kiderült, hogy rendszeresen kijátssza az adózási szabályokat. A módszer az uniós vám- és adószabályok megkerülésén alapul: az árut Szlovákiában vámkezeltetik, de mivel nem ott értékesítik, azt a forgalmi adó megfizetése nélkül szállíthatják tovább Magyarországra - magyarázta a NAV.

A mintegy 300 millió forintos adókötelezettség megtérülésének biztosításaként a következő szállítmány megérkezésekor pénzügyőrök, adóellenőrök és végrehajtók várták az országba érkező, árukkal megrakott kamionokat. A több budapesti kerületre kiterjedő akcióban a NAV szakemberei igazoltatták és nyilatkoztatták a sofőröket és az áru átvevőit, majd a végrehajtók lefoglalták a mintegy 470 millió forint értékű árut. A hét kamion feltartóztatásában, átvizsgálásában és az áru tételes lefoglalásában a NAV 56 munkatársa vett részt.