BÉT: Megugrott, majd szünetelt a Rába az állami ajánlat hírére

futómű vizsgálata a győri Rába Futómű Kft. gyárában
Vágólapra másolva!
Az állam hétfőn ajánlatot tett a Rába Nyrt. papírjainak megvásárlására olyan árfolyamon, amely jóval magasabb, mint a legutóbbi árfolyam. Kedden a hírre közel 30 százalékkal ugrott meg az árfolyam, emiatt szünetet is el kellett rendelni, pedig a normáltól eltérő szabályok érvényesek a Rábára a kereskedési napon.
Vágólapra másolva!

Rögtön a kereskedés indulása utáni percekben szünetet rendeltek el a Budapesti Értéktőzsdén a Rába Nyrt. papírjainak kereskedésére, mivel az árfolyam napon belül jelentősen megemelkedett.

Az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő hétfőn jelentette be, hogy nyilvános vételi ajánlatot tesz a Rába részvényeire, vagyis az állam meg kívánja vásárolni az autóipari céget. Az ajánlat arról szól, hogy az állam 815 forintot fizetne a Rába papírjaira a jelenlegi tulajdonosoknak.

Húsz perccel a nyitás után már 790 forint volt az árfolyam, pedig a legutóbbi kereskedési napon, múlt pénteken 621 forint volt a jegyzés. Ez több mint 27 százalékos emelkedés. Az állam által ajánlott biztos árfolyam miatt a kereskedők maguk emelték fel az árfolyamot.

Annak ellenére kellett elrendelni öt perc kereskedési szünetet, hogy a napi elmozdulás limitjét a BÉT a hír miatt megemelte. Normál esetben 10 százalékos elmozdulásnál öt perc szünet következik, 15 százaléknál pedig nem mozdulhat el jobban az árfolyam, a Rába esetében azonban november 8-ára 40 százalékra emelte a BÉT a napi limitet.