Közel harmincezren végtörlesztettek október végéig

Vágólapra másolva!
A PSZÁF összesítése szerint eddig a végtörlesztők 44 milliárd forint veszteséget okoztak a bankoknak. Legtöbben saját forrásból törlesztenek, forinthitel-szerződést emiatt ötszáznál is kevesebben kötöttek.
Vágólapra másolva!

Október végéig 29 ezer 427 devizaalapú kölcsönt végtörlesztettek az ügyfelek a kedvezményes árfolyamon számolva 130,6 milliárd, az aktuális árfolyamon számolva 174,77 milliárd forint értékben, így a pénzügyi intézmények vesztesége 44 milliárd forintra emelkedett - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb összesítéséből.

A PSZÁF honlapján közölt adatok szerint a végtörlesztést vállalók leginkább saját forrásból számolják fel devizahiteleiket: a kedvezményes végtörlesztésre ugyanis csak 485 forinthitel-szerződést nyújtottak a pénzügyi intézmények, 2,27 milliárd forint értékben.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke a múlt héten azt mondta, hogy október 23-ig 23 ezren végtörlesztettek. Akkor jelezte, hogy ezen felül több mint 43 ezren igényelték a végtörlesztést, az aktuális árfolyamon számolva 295,7 milliárd forint hitelre, amivel a pénzügyi intézmények vesztesége további 71 milliárd forinttal nőhet.