A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerint stabil a magyar politikai környezet, az utóbbi időben azonban számos hátrányos döntés született a bankrendszerre nézve.

Fenntartotta a magyar bankszektorra érvényes eddigi országkockázati besorolását szerdai értékelésében a Standard & Poor's, amely szerint stabil a magyar politikai környezet, ám a bankrendszerrel összefüggésben az utóbbi időben születtek "váratlan" és egyes esetekben "hátrányos" politikai döntések.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja több mint két éve a 7-es csoportban tartja nyilván a magyar bankszektor országkockázati megítélését. Az S&P által az egyes nemzeti bankszektorokra kidolgozott országkockázati osztályzati rendszer nem azonos a bankokra, illetve a szuverén adósokra érvényben tartott adós-, illetve betétkockázati besorolásokkal.

A mutató az adott országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható kockázati tényezőket méri: a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.