A végtörlesztés miatt Brüsszelnél tett panaszt Ausztria

Vágólapra másolva!
Az osztrák pénzügyminiszter szerint a magyar végtörlesztési törvény tisztességtelenül avatkozik be érvényes szerződésekbe és közösségi jogot sért, ezért Ausztria felülvizsgálati kérelemmel fordult az Európai Unióhoz. Maria Fekter a Figyelőnek adott interjúban arra figyelmeztetett, hogy a végtörlesztésről szóló törvények nagy kockázatot jelentenek az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatokra.
Vágólapra másolva!

Felülvizsgálati kérelemmel fordult az Európai Unióhoz Ausztria a magyar devizahitelezési törvény miatt. Erről Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter beszélt abban az interjúban, amely a Figyelő csütörtöki számában fog megjelenni.

Ausztria álláspontja szerint a magyar törvény, amely lehetővé teszi a végtörlesztést rögzített árfolyamon, sérti az uniós törvényeket. "Ez a törvény inkorrekt, mert tisztességtelenül avatkozik be érvényes szerződésekbe, eleve (európai) közösségi jogot sért" - mondta a lapnak Maria Fekter. Az osztrák pénzügyminiszter szerint a piacok negatívan fogadják a piacgazdasággal ellentétes magyarországi intézkedéseket, ezért sok potenciális befektető szemében kérdésessé teszik Magyarországot, mint célpiacot, és várhatóan a már az országban működő vállalkozások is felülvizsgálják befektetési döntéseiket. Fekter arra figyelemztet, hogy mindez nagy valószínűséggel hátrányosan fog hatni a magyarországi gazdasági növekedésre és foglalkoztatásra.

Az osztrák pénzügyminiszter hozzátette, hogy a két ország között a kapcsolatok alapvetően jók, de a magyar kormány néhány intézkedése, különösen a deizahitelekről elfogadott törvények nagy kockázatot jelentenek az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatokra.