Készül a bankok javaslata a devizahitelesek helyzetének megoldására

árfolyamrögzítés, devizahitel, bankfiók, az OTP zalaegerszegi Kisfaludy utcai felújított fiókja
Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség főtitkára szerint a bankok nem fognak csak úgy pénzt adni, de javaslatukkal szeretnék megoldani a devizahitelesek eladósodottságának a kérdését.
Vágólapra másolva!

"Egyszer és mindenkorra megoldja" a devizahitelesek eladósodottságának kérdését az a javaslat, amellyel a magyarországi bankok állnak elő még ebben a hónapban - állítja Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Hozzátette, a bankok nem fognak csak úgy pénzt adni, de szeretnék lehetővé tenni, hogy az ország "jól szabályozottan és jogszerűen működjön".

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy a kormány nem tesz további egyoldalú lépéseket a devizahitelesek megmentése érdekében, és a megoldást közösen keresi a bankszektorral. A bankszövetség hat bankot jelölt ki (az OTP-t, az Erstét, az FHB-t, a K&H-t, a CIB-et és a Raiffeisent) a devizaadósokat mentő javaslatok kidolgozására, erre a munkára a kormány által egyeztetett módon két hét áll rendelkezésre.

Öt javaslat

A szervezet öt szakmai javaslatot vizsgál a devizahitelezéssel kapcsolatban, de ezek csak a lakossági jelzáloghitelekre vonatkoznak. Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára elmondta, nagy érdeklődés van a végtörlesztés iránt, ez azonban a bankadónál is nagyobb veszteséget fog okozni a bankoknak. Hozzátette, miközben a bankoktól azt várják, hogy a kkv-hitelezés és otthonteremtés bástyái legyenek, folyamatosan súlyos terheket raknak rájuk. A banki járadék 15 milliárd, a bankadó 135 milliárd, ehhez adódnak többek között az árfolyamgát, a végtörlesztés, az árverési és kilakoltatási moratórium, az eszközkezelő miatti veszteségek, valamint a magánpénztárak megszüntetésével járó forráskivonás.

Kovács szerint a bankszektorra rakott teher elvonta a forrásokat a hitelezéstől, amelyre pedig szükség van a növekedéshez: az elmúlt tíz év statisztikája alapján a vállalati hitelállomány 2 százalékos bővülése 1 százalékos gazdasági növekedést von maga után, és fordítva. A Magyar Bankszövetség végleges, szakmai megoldást igyekszik találni a devizahitelek problémájára, de nem a hitelek teljes forintosításáról van szó. A szervezet öt szakmai javaslatot vizsgál. Hat nagy magyarországi bank vezérigazgatója dolgozik a végleges szakmai megoldáson, amely a lakossági jelzáloghitelezést érinti majd.