"Egyértelműen pozitívnak" látja az NGM az uniós jelentést

Nemzetgazdasági Minisztérium, Nokia Siemens Networks, Matolcsy György
Vágólapra másolva!
Magyarország államháztartási hiányát először várja 3 százalék alá az Európai Bizottság, amely ugyanakkor az összes fontos gazdasági mutatóban pesszimistább volt a kormánynál. A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban úgy értékelte: Magyarország megnyerte az első csatát, az EB-jelentése pedig a gazdaságpolitika hitelességét jelzi.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium értékelése szerint az Európai Bizottság által publikált előrejelzés "egyértelműen pozitív üzenet a piac, a befektetők valamint a hitelminősítők felé, és a kormány gazdaságpolitikájának hitelességét erősíti".

Az Európai Bizottság csütörtök délelőtt közölte a 27 uniós tagállamra vonatkozó előrejelzését. Eszerint Magyarország jövőre 0,5 százalékkal növekszik majd, ami jóval kisebb, mint a kormány hivatalos, 1,5 százalékos előrejelzése. Az Unió a költségvetés hiányát, az államadósságot, a munkanélküliséget, az inflációt és a lakossági fogyasztást is kedvezőtlenebbül ítéli meg, mint a magyar kormány.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azonban azt a következtetést vonta le, hogy Magyarország "megnyerte az első, a pénzügyi egyensúly helyreállításának csatáját". A minisztérium úgy érvel, hogy az ország államháztartási hiányát uniós tagsága óta először várja a célul kitűzött 3 százalékos szint alá.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Nokia-Siemensszel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, új növekedési tervre van szüksége Magyarországnak. Giró-Szász András kormányszóvivő délelőtt azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök a kormány szerda esti ülésén (éjjel 11 órát említett) felkérte Matolcsyt az új növekedési terv kidolgozására.

A kormány azonban nem kívánja módosítani növekedési becslését addig, amíg a német kormány ezt meg nem teszi. A miniszter az [origo] kérdésére kijelentette: más, ha egy nemzeti kormány adja meg a növekedési előrejelzését, mint amikor egy nemzetközi intézmény - mint az EU vagy az IMF - teszi ezt, ezért megvárják a német kormány hivatalos álláspontját is. "Ha Németország tudja magát tartani az 1 százalék fölötti növekedéshez, akkor jó eséllyel Magyarország is, ha nem, akkor majd meglátjuk" - tette hozzá.