Drágán adnak kölcsön Magyarországnak a befektetők

Vágólapra másolva!
Alacsony kereslet mellett jelentős hozamemelkedéssel zárult a kincstárjegyek csütörtöki aukciója.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ csütörtökön 40 milliárd forint értékben kínált fel tizenkét hónapos kincstárjegyeket a befektetőknek, ám azok mindössze 23 milliárd forintos csomagra tettek ajánlatot, azaz alacsony érdeklődés kísérte az aukciót.

A kibocsátó elfogadta az ajánlatokat, a hozamok széles sávban, 6,53 és 7,19 százalék között szóródtak. Az átlaghozam 6,79 százalék lett, ami jelentősen meghaladja a kincstárjegyek szerdai 6,55 százalékos piaci hozamát. A hozamemelkedés azt jelzi, hogy a befektetők csak magasabb kamat mellett, vagyis drágábban hajlandóak hitelt nyújtani Magyarországnak.

A magyar állampapírpiac már szerdán is gyengélkedett, az állam megpróbált későbbi lejáratúra cserélni egy csomag állampapírt, de olyan magas árat kértek a befektetők, hogy nem volt sikeres a lépés. Az emelkedő hozamok jelzik ugyan a részben az olasz adósságválsággal magyarázható feszültséget a magyar állampapírpiacon, de pánik egyelőre nincsen. A Portfólió.hu-nak nyilatkozó londoni állampapír-piaci szereplő szerdán azt mondta, "közeledik a pillanat, amikor felrobbannak a hozamok".