Az osztrák Michael Buhl az új magyar tőzsdeelnök

Vágólapra másolva!
Rendkívüli közgyűlést tartott a Budapesti Értéktőzsde, amelyen az igazgatóság a többségi tulajdonos osztrák tőzsde vezérigazgatóját, Michael Buhlt választotta új elnökévé. A testület alelnöke Szécsényi Bálint, az Equilor Zrt. vezérigazgatója lett. A tisztújításra azért volt szükség, mert Patai Mihály korábbi tőzsdeelnök szeptember 6-án lemondott tisztségéről.
Vágólapra másolva!

Először választott külföldről elnököt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) igazgatósága Michael Buhl, a Wiener Börse társ-vezérigazgatója személyében. A BÉT legnagyobb, 68,8 százalékos részesedéssel rendelkező tulajdonosa a bécsi tőzsdét is tulajdonló CEESEG AG és az Österreichische Kontrollbank AG alkotta osztrák konzorcium. Az osztrák tulajdonos 2004-ben került többségbe a BÉT-en.

A rendkívüli közgyűlésen több új igazgatósági és egy új felügyelőbizottsági tagot választottak. Az igazgatóság újonnan megválasztott tagja lett Petr Koblic, a Prágai Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója, Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója és Hannes Takács, a CAPMEX Unternehmensberatung GmbH ügyvezetője.

A közgyűlés döntése alapján a felügyelő bizottság új tagjának dr. Dezső Attilát, a CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda managing partnerét választották, elnököt a soron következő ülésen választanak. Dezső Attila gazdasági joggal foglalkozó ügyvéd, akinek ügyvédi irodája ügyfelei közé tartozik több osztrák cég is. A közgyűlésen neki feltett kérdésre, miszerint ügyfelei között tudhatja a BÉT osztrák tulajdonosát is, kitérő választ adott: azt mondta, hogy 2010 őszén ismerte meg a bécsi tőzsdét és vezetőit.

Patainak nem sikerült a konszenzus

A közgyűlést követően a BÉT igazgatóságának elnökéül Michael Buhlt, a bécsi értéktőzsde társ-vezérigazgatóját választották. A BÉT alelnöke Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója lett, akit újonnan választottak be az igazgatóságba. Michael Buhl a Portfolio.hu tudósítása szerint személyesen is jelent volt a közgyűlésen.

A közgyűlést azért kellett megtartani, mert az előző, szeptember 6-án tartott, szintén rendkívüli közgyűlésen lemondott tisztségéről és igazgatósági tagságáról Patai Mihály, a BÉT akkori elnöke és Cselovszki Róbert, a felügyelőbizottság elnöke.

Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója 2008. decembere óta töltötte be az elnöki tisztséget, idén áprilisban választották meg másodszor a posztra. Az elnök már első megválasztásakor közölte, hogy a BÉT igazgatóságát addig irányítja, amíg sikerül konszenzust elérnie az egyes kérdésekben. A tőzsdét jól ismerő szakértők a szeptemberi rendkívüli közgyűlés előtt az MTI-nek azt mondták, vélhetően az vezetett Patai Mihály lemondásához, hogy nem sikerült konszenzust teremtenie a kereskedési rendszer körül kialakult vitákban.

A kereskedési rendszer nem volt napirenden

A mostani közgyűlésen nem szerepelt a BÉT kereskedési rendszerének témája. Az előző közgyűlésen az a kompromisszumos döntés született, hogy 2012 januárjában kezdődik meg a kereskedési rendszer cseréje, a konkrét üzleti modellről pedig egy későbbi közgyűlésen döntenek. A bevezetendő új kereskedési rendszer a Deutsche Börse és a NYSE/Euronext folyamatban lévő fúziójának közös új kereskedési rendszere lesz.