Véletlenül leminősítette Franciaországot az S&P

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's szerint technikai hiba okozta, hogy olyan értesítést adtak ki csütörtökön, amely szerint megváltozott Franciaország adósosztályzata. A hitelminősítő közölte, hogy nem készül Franciaország leminősítésére. A francia pénzügyi felügyelet azonban vizsgálatot indított az ügyben.
Vágólapra másolva!

"Tévedésből" leminősítette egy időre Franciaország kormánykötvény-adósságának osztályzatát csütörtökön a Standard & Poor's, tovább fokozva ezzel az európai adósságpiacon kialakult zűrzavart. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja elismerte, hogy Global Credit portálján egyes előfizetők számára olyan értesítést jelent meg, amely szerint "megváltozott Franciaország adósosztályzata".

A hitelminősítő ezt később technikai hibával magyarázta, és nyomatékosan hangsúlyozta: változatlanul AAA minősítést tart érvényben a francia kormánykötvény-adósságra, stabil kilátással. Ez azt jelenti, hogy az S&P nem készül Franciaország leminősítésére.

A téves üzenet olyan időszakban látott napvilágot, amikor az adósságpiacon újabb történelmi rekordot döntött, 170 bázispont fölé emelkedett az irányadónak tekintett, tízéves lejáratú német és francia kormánykötvények hozama közötti különbség, vagyis ennyivel került többe a francia államadósság finanszírozása, mint a németé.

Francois Baron francia pénzügyminiszter követelte, hogy a francia és az európai tőzsdefelügyelet indítson vizsgálatot a hiba okainak és esetleges következményeinek feltárására. A francia pénzügyi felügyelet csütörtök este bejelentette, hogy már meg is kezdte a vizsgálatot.

Franciaországra mindhárom nagy hitelminősítő - az S&P, a Moody's és a Fitch Ratings - a legmagasabb, vagyis a legkisebb szuverén törlesztési kockázatot jelző besorolást tart érvényben. A Moody's október közepén azonban közölte, a romló adósságmutatók és az államra háruló, potenciálisan felmerülő jövőbeni kötelezettségek már "nyomást gyakorolnak" a francia kormány "AAA" osztályzatának stabil kilátására. Ez szerepet játszott abban, hogy Párizs hétfőn újabb takarékossági tervet jelentett be, amelynek értelmében 7 milliárd euróval csökkentik a jövő évre tervezett (költségvetési) kiadásokat.